Рат конзола: И Xbox One кренуо у освајање света

BBC
Рат конзола: И Xbox One кренуо у освајање света

Нова Microsoftова конзола за играње Xbox One је у поноћ пуштена у глобалну продају, седам дана након што је конкурентска фирма Sonyџ на тржиште пласирала свој PlayStation 4.

Тако је почела борба за купце у свијету пред божићне празнике, а у Енглеској је рецимо око 300 специјализованих продавница за играче и око 100 продавница из ланца супермаркета Tesco остало отворено и током ноћи, како би купци који су чекали да почне продаја нове Microsoftове конзоле могли да је купе.

Иако је Playstation 4 пуштен у продају у Америци, купци у Енглеској и Европи ће морати да чекају његов долазак још 7 дана (29. новембар), а Xbox One од поноћи могу да купе играчи у укупно 13 земаља, док ће потрошачи у Јапану на обије ове конзоле морати да чекају до 2014. године.

Представници Microsoftа су јавности саопштили да су били суочени са великим бројем поруџбина за Xbox One прије него што се појавила у продаји, значајно више него што је то био случај са претходним Xbox 360, као и да вјерују да ће Xbox One оборити све досадашње рекорде када су конзоле за играње у питању.

Различити датуми уласка на разна тржишта произвођачи објашњавају тиме што дизајнерима и људима кој раде на изради конзола треба додатно вријеме за прилагођавање производа потрошачима (превод на различите језике), као и да се тиме смањују трошкови, али је већ познато да ће Xbox One коштати у Европи за око 100 евра више него Playstation 4.

Разлог за већу цијену конзоле је то што Xbox One посједује уграђени Kinect сензор који побољшава контролу покрета и звука у игри у односу на претходну генерацију уређаја.

Мицросфт такође има и амбиције да конзола постане и нека врста главног центра за управљање садржајем на телевизору, па тако конзола може да се користи и као контролер за кабловске и сателитске сет-топ боксове. Microsoftов Skype систем за обављање позива је такође саставни дио конзоле.

Техничке спецификације Xbox Oneа и PS4 су изузетно сличне, а сама графика на играма би требало да је знатно побољшана у односу на претходну генерацију. Ипак, стручњаци који су успjели да истестирају обије конзоле сматрају да PS4 за нијансу има боља рјешења.

Обије компаније су се усредсредиле и на друштвени аспект, дајући корисницима алате и сервисе који им омогућују играње у групама, са или против пријатеља или противника на мрежи.

Стручњаци сматрају да се долазак PS4 и Xbox Oneа на тржиште дешава у тренутку када је оно значајно другачије од оног времена када су се појавили PS3 и Xbox 360, јер је у посљедње вријеме уочен пораст независних (инди) игара и нека врста "ренесансе игара за PC", као и долазак Валвеа на тржиште који спрема свој сопствени уређај за играње.

Са друге стране аналитичари вjерују да ће и цена у овом случају играти велику улогу у одлуци којој ће се игри потрошачи приклонити, па ће се Microsoft суочити са великим изазовом како да убиједи играче да одвоје 100 евра више и купе Xbox One.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана