Пуњење батерије сваку ноћ убија ваш мобилни телефон

Agencije
Пуњење батерије сваку ноћ убија ваш мобилни телефон

Дан проведен у прављењу фотографија, размени порука на разним апликацијама, хватању Покемона и ‘копању’ по Facebookу - уз стандардно телефонирање чему су мобилни телефони и намијењени, у једном дану ће исцрпјети сваки овакав уређај.

Одлазак на спавање се чини као савршена прилика за пуњење смартфона како би био спреман за нови дан, али су стручњаци за Њујорк Тајмс истакли да та ноћна навика заправио наноси велику штету вашем уређају на дуже стазе.

Ако имате смартфон, велика је вјероватноћа да га покреће литијум-јонска батерија. Већина мобилних телефона дизајнирана је тако да што прије "повлачи" струју, како би се апарат напунио што је прије могуће, али како струја брзински тече с једне стране батерије на другу, овај процес доводи до корозије батерије.

Иако је то неће изазвати штету у периоду од неколико мјесеци, већ кроз годину дана посљедице могу да буду примјетне - трајно скраћен животни вијек батерије. Најпогубније је користити пуњаче који су "прејаки" за ваш мобилни телефон, јер превише загријвају батерију.

Боља рјешења пуњења

Једном када телефон постигне ниво од 100 одсто напуњености, свако мало мора да покрене пуњење које ће га поновно довести до тога. Због тога је батерија у стању високе приправности, при чему се троше хемијска једињења унутар ње. Чим се потпуно напуни, извуците пуњач из струје.

Не пуните телефон до краја

Или барем онда кад вам то није преко потребно. Лион батерије не треба да буду потпуно напуњене, нити је то пожељно с техничке стране јер висока волтажа дјелује лоше на батерију. Боље рјешење је укључити мобилни телефон накратко у струју током дана.

Краћа пуњења су боља од једног дугог

Испада да су батерије у нашим мобилним телефонима много ‘срећније’ ако их повремено пунимо током дана, умјесто једне дуге сесије пуњења. С обзиром на то да то није практично, стручњаци препоручују да само ставите мобилни на пуњење кад год можете.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана