PS4: Sony задао ударац Xbox One-у

Aгенције
PS4: Sony задао ударац Xbox One-у

Ратови конзола се настављају, а побjедник прве битке у новој генерацији је дефинитивно Sony. На највећем свjетском сајму електронске забаве Е3 Sony је представио дизајн, више техничких детаља, као и цијену свог новог чеда - Playstation 4 коштаће 399 евра (399 долара, 349 фунти).

Први дан Eledctronic Entertainment Expo -а у Лос Анђелесу обележила су два велика аплауза, прво су на конференцији коју је држао ЕА представници PopCapa најавили Peggle 2, али подједнако громогласан, али много важнији за ову причу био онај на презентацији коју је држао Sony.

PS4 је након разочаравајуће промоције одржане прије неколико мјесеци коначно приказан знатижељним гејмерима, а како су откривани детаљи, тако је постајало све јасније колико су Microsoft и Xbox One тим грешили у корацима и посустали на почетку приче о осмој генерацији играчких конзола.

Иако је то ствар укуса и упркос томе што два ривала личе, на први поглед дjелује да ће дизајн PS4 имати мало више поборника од ривала. Елегантна црна конзола изгледа као нешто што ће више од Xbox One-а пријати очима корисника, али и околном намjештају.

Без поговора ће, када изађе крајем године, много више пријати и њиховим новчаницима и то из више разлога.

Основни је цијена, јер PS4 од Xbox One-а кошта 100 евра (100 долара, 70 фунти) мање. Додуше, мора се рећи да Microsoft испоручује и Kincet у пакету, док се Eye за PS4 купује одвојено.

А додатни ударац за Microsoft је и однос Sony-а према половним играма - за разлику од новог Xboxа, PS4 нема рестрикције по питању размjене и препродаје старих игара

Након што је са бине поручено да се однос играч-игра неће мијењати у односу на претходне генерације, са јасним пребацивањем Microsoftу је подвучено да игре за једног играча остају игре за једног играча.

То значи да нема ни говора о неопходном "качењу" на интернет, аутентификацији свака 24 часа или сличним потезима које је повукао гигант из Редмонда.

Ипак, за online играње биће неоходно чланство на Playstation Plus-у, које на годишњем нивоу кошта 49,99 долара. Sony је овај детаљ оставио за сам крај презентације и тако покушао да мало сакрије чињеницу да се баш као и Microsoft (Xbox Gold сервис, 60 долара годишње) одлучио да наплаћује играње са пријатељима

На презентацији је потврђено да за прву годину Sony има спрених 20 ексклузивних наслова, међу којима су и The Order из студија који је радио легендарни серијал God of War, Final Fantasy XV, Kingdom Hearts 3, ново чедо студија Bungie (Halo) Destiny, игра рађена по филму Mad Max: The Road Warrior...

Осим тога, најављено је и много "indie" игара.

Подсjетимо, Microsoft је нешто раније објавио цијену и најавио излазак своје конзоле за новембар.

У случају да и PS4 тада стигне у радње, то ће бити први пут да два велика ривала изађу са новом генерацијом конзола у исто вријеме.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана