Први разговор човјека и робота у свемиру

Aгенције
Први разговор човјека и робота у свемиру

Први свемирски експеримент конверзације између човјека и робота требало би да почне ускоро.

Научници који раде на Киробо пројекту (име добио по јапанској ријечи "кибо" која значи "нада"), окупили су се у Токију како би демонстрирали могућности малог хуманоида.

"Русија је била прва која је отишла у свемир, Америка је прва слетила на Мјесец, а ми желимо да Јапан буде први који ће послати робота-астронаута који може да комуницира с људима", каже Јоричика Нишијима, менаџер пројекта.

Екперимент се изводи у сарадњи између рекламне и PR компаније Дентсу, Истраживачког центра за напредне науке и технологију, Универзитета у Токију и компанија Робо Гараге и Toyota.

Томотака Такахаши, извршни директор Робо Гараге и професор Универзитета у Токију, каже да се нада да ће роботи као Киробо ускоро помагати астронаутима који раде у свемиру.

"Када људи размишљају о роботима у свемиру, обично мисле да они раде неке физичке послове. Међутим, ја помислим на роботе хуманоиде који су фокусирани на комуникацију", каже Такахаши.

Киробо је висок око 34 центиметра и тежак је свега један килограм. Његов пандан намењен људима који не планирају да напуштају Земљу – Мирата – изгледа готово идентично, али није дизајниран да путује у свемир. Он има могућност да учи током разговора.

Током демонстрације, Фуминори Катаока, главни менаџер пројекта из Toyotaе, питао је Киробоа о чему сања.

"Желим да створим будућност у којој људи и роботи могу заједно да живе и слажу се", одговорио је он.

Киробо би требало да полети из Танегашима свемирског центра 4. августа 2013.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана