Први метални пиштољ одштампан 3D принтером

Klix.ba
Први метални пиштољ одштампан 3D принтером

Америчка компанија “Solid concepts ” у својој тексашкој фабрици произвела је први метални пиштољ направљен помоћу 3D принтера.

Компанија себе описује као водећег свjетског пружаоца услуга 3D принтања, а наводи и како принтање пиштоља 1911 није било нимало јефтино.

“Функционише савршено. Наш стручњак за оружје успешно је испалио 50 хитаца, а успио је и да погоди у средиште мете са 30 метара”, саопштили су из компаније.

Пиштољ је сачињен од више од 30 3D принтаних компоненти, укључујући и дијелове од нерђајућег челика и других метала.

“Читав концепт је базиран на кориштењу процеса ласерског синтетисања, а производња пиштоља на овај начин показује поузданост, прецизност и корисност 3D принтања. Радимо на мијењању људске перспективе”, рекао је Кент Фајерстоун, потпредседник “ Solid concepts ”.

Коришћење ове технологије за производњу оружја није ништа ново, али производња металног оружја на овај начин јесте.

Почетком ове године појавили су се нацрти који су омогућавали производњу пиштоља Либератор, а преузети су са интернета више од 100 хиљада пута, све док нису уклоњени. Нацрте је објавила отворена страница “Defence Distributed”, посвећена производњи 3D принтаних дијелова оружја.

“ Solid concepts ” тврди да је њихов систем потпуно легалан и да су једини пружалац услуга 3D принтања са федералном оружаном дозволом.

“Сада, уколико поузданом кориснику треба јединствени део оружја за само пет дана, ми га можемо доставити. Имамо потребне материјале и инжињере”, саопштили су из компаније.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана