Пронађен опасан пропуст на Самсунговим телефонима

Агенције
Пронађен опасан пропуст на Самсунговим телефонима

С обзиром на све већи број корисника паметних телефона, као и чињеницу да се на њима складиште важне приватне информације, мобилни уређаји посљедњих година постају све занимљивија мета хакерима.

Иако су напади и даље чешћи на рачунарима, ситуација се полако мијења, а најугроженији су корисници Googleовог оперативног система Андроид.

Посљедње информације везане за опасне сигурносне пропусте које би хакери могли да искористе у својим нападима везане су за Самсунгове паметне телефоне.

Компанија NowSecure открила је пропуст у вези са SwiftKey тастатуром која је унапред инсталирана на мобилним уређајима ове компаније, а ријеч је око 600 милиона мобилних уређаја.

Рајан Велтон, стручњак за безбједност из OneSecurea, открио је да хакери на телефоне, умјесто класичног апдејта ове тастатуре, могу да инсталирају малициозан софтвер.

Вjешти хакери тако би могли овај пропуст да искористе за приступ свим контактима, порукама, информацијама везаним за корисничка имена и лозинке, за приступ подацима везаним за кредитне картице, као и свим осталим приватним и осjетљивим подацима – наравно, све без знања власника телефона.

Из Самсунга су за овај пропуст сазнали још у новембру прошле године, па су крајем марта ове године објавили патцх за верзије Андроида 4.2 и новије, али у NowSecureу вjерују да су њихови мобилни уређаји и даље угрожени.

Тако је Велтон тестирао посљедњи Самсунгов модел Galaxy  СS6 (на америчким мобилним мрежама Verzion и Spirit) и на њему је успио да изврши овај исти напад.

"Можемо да потврдимо да смо, у тестовима које смо спроводили у посљедњих неколико дана, открили да овај пропуст није ријешен на моделу Galaxy S6", пренели су његову изјаву у магазину Форбс.

Велтон је додао да овај пропуст вjероватно утиче на већину Самсунгових телефона који раде на Андроиду, укључујући и најпопуларније моделе Galaxy S3, S4, S5 и на моделе Note 3 и 4.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана