Превише фејсбука вас чини суморним

Срна
Превише фејсбука вас чини суморним

Копенхаген - Превише листања "Фејсбука" и прегледања слика "савршених" породица са њихових годишњих одмора може да вам помрачи расположење, а не да вас развесели, показује ново истраживање.Студија Универзитета у Копенхагену сугерише да превише кориштења друштвених мрежа може да изазове осјећање зависти.

Нарочито негативне посљедица има посматрање садржаја оних особа са којима не постоји никакава веза у стварном животу, преноси Би-Би-Си.

Аутори студије препоручују редовним корисницима друштвених мрежа да направе паузу.

Истраживањем је било обухваћено више од 1.000 особа, углавном жена. У закључцима се наводи да редовна употреба мрежа попут "Фејсбука" може да утиче негативно на "емотивно стање и задовољство животом".

Истраживачи упозоравају на завист и "погоршање расположења" усљед превише праћења туђих друштвених прича, усљед чега се праве "нереална социјална поређења".

Знатно позитивније искуство представља активно учешће у конверзацијама и повезивање са људима на друштвеним мрежема, наводи се у студији објављеној у журналу "Сајберпсихологија, понашање и друштвене мреже".

Ова ситуација је мање штетна него пасивно лутање по друштвеним мрежама без икаквог учешћа.

Један од начина да се лоше расположење поправи, наводе истраживачи, јесте да се друштвене мреже не користе седам дана - наравно, уколико можете да се одупрете нагону да погледате нечије нове слике са скијања...

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана