Претрага на Googleу више никад неће бити иста

Агенције
Претрага на Googleу више никад неће бити иста

Google почиње да експериментише са великим промјенама на претраживачу. Компанија је почела са тестирањем нове "прво мобилни" верзије индекса претраге, што значи да ће приоритет имати мобилни садржаји у резултатима претраге.

Најприје, подсјећање како Google Search ради: Google ботови "круже" мрежом и проналазе више од 60 билиона страница као и њихове линкове. Google их затим категорише у огроман индекс заснован на стотину различитих фактора.


Овај индекс, заједно са серијом алгоритама, је оно што омогућава Googleу да поврати релевантне резултате претраге – листу плавих линкова – када унесете упит у поље за претрагу.

Са новом надоградњом, Google ће утврдити ранг листу страница на основу њиховог мобилног садржаја.

"Иако ће наш индекс претраге наставити да буде један индекс сајтова и апликација, наши алгоритми ће временом примарно користити мобилну верзију садржаја сајта, како би сврстали странице са тог сајта, како би разумјели структуриране податке, и показали исјечке тих страница у нашим резултатима", написао је производни менаџер у Googleу, Доантам Фан.

Са овом промјеном, сајтови који немају функционалне мобилне верзије ће вјероватно нестати и појавити се скроз на дну пронађених резултата претраге. Googleова порука је јасна: вријеме је да се адаптирате на мобилну верзију.

Резултати претраге ће постати бољи, што је добра вијест јер већина претрага се данас врши углавном преко мобилних телефона.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана