Преминуо отац компјутерског миша

Агенције
Преминуо отац компјутерског миша

Маунтин Вју - Даглас Енгелбарт, изумитељ компјутерског миша и аутор првих верзија и-мејла, програма за обраду текста и Интернета, умро је у 88. години, преносе агенције.

Његову смрт су у сриједу објавили Музеј историје рачунара у Маунтин Вјуу, Калифорнија, чији је сарадник Енгелбарт био од 2005, и Универзитет Станфорд гдје је прије тога радио.

Током 1950-их и 1960-их година, када су компјутери заузимали читаве собе, а подаци се у њих уносили помоћу бушених картица, Енгелбарт је већ имао визију свијета у којем људи уз помоћ рачунара размјењују идеје о рјешавању проблема.

Он је рекао да је његов рад био “повећавање људског интелекта”, а суштина је била да компјутер постане разумљив за корисника.

Једно од његових највећих достигнућа је миш, којег је развио 1960-их година, а патентирао 1970-их.

У то вријеме, то је била дрвена љуска која је прекривала два металних точка.

Сама идеја да се нечим што се збива унутар рачунара управља алатком која је споља, била је далеко испред свог времена.

Миш није био комерцијално доступан до 1984, а први се појавио уз нови “Епл мекинтош”.

У ствари, Енгелбартов изум је био толико ран, да он и његове колеге нису много ни зарадиле од тога.

Патент за миша је трајао 17 година, а 1987. је та технологија постала јавна, те Енгелбарт није могао да наплати ауторска права. Од средине 1980-их година продато је више од милијарду комада мишева.

Међу осталим кључним доприносима Енгелбарта рачунарству, он је, заједно са колегама на Станфорду и у својој лабораторији, увео употребу више “прозора” и развио “АРПАНет”, државну мрежу за повезивање научних истраживача која је порасла у - Интернет.

Енгелбарт је импресионирао учеснике конференције о рачунарима 1968. у Сан Франциску тако што је од куће говорио помоћу модема своје израде, користио комјутер у лабораторији и тако се обратио публици, док је његово особље било повезано из лабораторије.

Та прва јавна демонстрација миша и видео-телеконференције, изазвала је овације.

Године 1997, Енглебарт је добио најуноснију награду за америчке проналазаче, Лемелсон-МИТ, од 500.000 долара.

Три године касније предсједник Бил Клинтон га је одликовао Националном медаљом за технологију “за постављање темеља личних рачунара”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана