Пречице за лакше сурфовање интернетом

tportal.hr
Пречице за лакше сурфовање интернетом

Постоје стотине пречица за једноставније коришћење рачунара, међутим често смо лијени да их запамтимо, иако би оне могле да нам олакшају свакодневне радње, попут сурфовања интернетом.

Пречице на тастатури осмишљени су управо да корисницима скрате вријеме потребно за обављање поједине радње. Међутим, веома мали број корисника заиста и користи те пречице.

Већина ни не зна да постоје пречаци који би им могли уштедети вријеме и кликове и тако поједноставити уобичајене радње.

Корисност пречица највише долази до изражаја кад се користите лаптопом уз који немате миш па је куцање по тачпеду неспретно и дуготрајно.

Шта ако бисмо вам могли олакшати, на пример, сурфовање интернетом с неколико згодних пречица?

'Листање' страница

Већина веб страница не протеже се само на величину екрана већ је потребно и ићи надоле како бисте дошли до свих података.

Коришћење стрелица може бити дуготрајно, а повлачење помоћу миша неспретно.

У таквим тренуцима испробајте размакницу и 'Shift'. Притиском на размакницу цијела ће страница ће се помаћи за један екран доле, док ће размакница у комбинацији са дугметом "Shift" резултирати повратком за један екран горе.

Пребацивање по кућицама

Кад испуњавате некакав образац на интернету, често морате да скачете из једне кућице у другу. Користите ли миш за то, цио поступак може да се учини компликованијим него што јесте.

Зато искористите снагу 'Tabа' и притиском на то дугме једноставно прескочите из једне кућице у другу.

Курсор ће се увијек помјерати слијева надесно, односно одозго надоле. Прескочите ли случајно коју кућицу, увијек можете да се вратите комбинацијом 'Tab' и 'Shift'.

Пронађите 'скривени' појам

Велики текстови на страници могу бити заморни, поготово кад тражите одређени појам. Како не бисте морали да читате стотине ријечи у потрази за оном правом, послужите се пречицом.

На тастатури притисните 'Ctrl' и слово 'F' (код корисника Maca комбинација је 'CMD' и 'F') и у дну екрана појавиће вам се трака за претраживање.

Упишите тражену ријеч и притисните 'Enter'. Брза тражилица пронаћи ће тражену ријеч на страници, али ће вам омогућити и да одмах скочите на следећу позицију на којој се та ријеч налази на страници.

Никад доста прозора и табова

Ако сте један од оних који воле да имају отворено неколико табова с различитим web страницама или чак неколико прозора, знате колико тај процес може потрајати уколико користите миш.

Међутим, користите ли пречице на тастатури, све ће бити готово у трен ока.

За отварање новог таба (картице) довољно је притиснути комбинацију 'Ctrl' и слово 'Т' (код Machintosha поново 'Cmd' и слово 'Т'), односно за прозор 'Ctrl' и слово 'N' (за Mac 'Cmd' и слово 'Н').

Исто тако, уколико сте забуном затворили неку картицу и желите да је повратите, довољно је притиснути комбинацију 'Ctrl'('Cmd'), 'Shift' и слово 'Т' како би се посљедња затворена картица поновно вратила на екран.

Желите ли пак на брзину да угасите неку картицу да шеф не види да сте пажњу усмјерили на страницу с вицевима, притисните 'Ctrl' и слово 'W' (на Macу 'Cmd' и слово 'W').

Штампајте у трен ока

Без обзира да ли желите неку web страницу да штампате или је сачувате у облику PDF-а, не треба кликтати по менију и тражити наредбу.

Довољно је на тастатури и притиснути 'Ctrl' (на Macу 'Cmd') и слово "P'. Појавиће вам се прозор за поставке принтера у којем можете одабрати штампање на папир или подесити да, умjесто физички, страницу одштампа виртуално, у PDF-у.

Ово су тек неке од стотина пречица које можете користити на свом рачунару. Сад их само треба научити напамет и примjенити. Није тешко. Покушајте и сами.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана