Послије 21 час заборавите на мејл, телефон и посао

Танјуг
Послије 21 час заборавите на мејл, телефон и посао

Студија спроведена на Државном универзитету Мичиген показала је да позиви, мејлови и поруке повезане с послом прије одласка на спавање не дозвољавају људима да направе дистанцу од радног дана, као неке опуштајуће активности попут причања са пријатељем.

Вођа студије Расел Џонсон каже да се његов тим одлучио за 21 сат, јер су студије показале да људи најчешће иду на спавање између 21 и 1 сат иза поноћи, пише портал Плива.

У поређењу са људима који се баве другим подстицајним активностима - гледањем ТВ-а прије спавања, они који користе телефон најгоре спавају.

"Смартфони највише ремете сан, јер су преносни, тако да су људима увијек у близини, испод јастука или на ноћном ормарићу. За разлику од лаптопа, паметни телефони свијетле и испуштају звукове, тако да су примамљивији и више одвлаче пажњу", каже Џонсон.

Још један разлог да прије спавања не треба провјеравати мејлове и поруке на мобилном телефону јесте плаво свијетло које емитује најстимулативнију боју која спречава производњу мелатонина, хормона који регулише спавање.

Такође је доказано да добар сан, између осталог, ремете пушење и конзумирање црвеног меса неколико сати прије одласка на починак..

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана