Посао и слободно вријеме у „облаку

Politika.rs
Посао и слободно вријеме у „облаку

Београд - Са најновијом вијешћу из индустрије високих технологија да ни кућни биоскоп више није кућни – не само да омиљени филмови више не морају да се чувају у кући него ни у меморији рачунара – тренд коришћења сервиса „облак" постао је све израженији.

Филмови, видео-записи, фотографије, музика, па и најстрожа пословна документација напушта дискове компјутера и сели се у „облак", или „cloud", сервис за чување дигиталног материјала на интернету.

Огромна популарност овог сервиса произлази из чињенице да се подацима који су сачувани у „облаку" приступа уз помоћ шифре, са било ког рачунара.

Није, дакле, више важно да ли сте писали неки документ на лаптопу код куће или на компјутеру на послу, јер документима сачуваним у виртуелном свијету можете да приступите и са трећег уређаја.

Недавно представљени сервис „LG облак" омогућава кориснику да у њему сачува омиљене филмове. Њима може да приступи са паметног 3D телевизора, мобилних телефона и рачунара.

– „ LG cloud " омогућава корисницима да путем интернета приступају мултимедијалном садржају у оквиру свог личног виртуелног „облака". Садржај је кориснику доступан независно од тога гдје се налази – каже Бранислав Јорданов, маркетинг менаџера представништва компаније LG Electrоnic у Србији.

Осим садржаја за забаву, у „клауду" се чувају и веома повјерљиви корпоративни подаци.

То запосленима омогућава да раде од куће или да истим документима приступају са паметних телефона, преносивих рачунара и компјутера у канцеларији.

У пословном свијету често се каже да су деведесетих били мобилни људи (они су одлазили до уређаја), сљедеће деценије – рачунари, да би данас све било ускладиштено у виртуелним магацинима података што значи да „технологија иде са нама гдје год ми идемо".

Сходно тренду, и нови Мајкрософтов оперативни систем Windows 8 прилагођен је потребама корисника клауда. „Осмица" није везана за рачунар, већ за налог који власнику даје могућност да приступи свим подацима са било ког уређаја.

– Наша стратегија је у потпуности базирана на клауду и у њему видимо будућност свјетске IT индустрије – казали су нам у Мајкрософту Србија.

Њихови корисници бесплатно добијају и простор (седам гигабајта) у „облаку" у оквиру сервиса SkyDrive.

И многе друге компаније нуде ограничено складиштење дигиталних података на свјетској мрежи без надокнаде, па тако постоји и Google Drive, iCloud, Amazon Player.

За већу онлајн меморију корисници ипак плаћају, али је за неке и то прихватљиво јер би, у случају да имају много података и желе да их сачувају, свакако морали да плате за додатне дискове у физичком свијету.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана