Порше представио електрични Мацан и Мацан 4С

Г.С.
Foto: Порше

Њемачки произвођач удвостручује понуду новог, потпуно електричног Мацана увођењем још две верзије овог модела.

Нови Порше Мацан са погоном на задње точкове одмах је доступан као нови базични модел у породици потпуно електричних СУВ возила.

Друга нова верзија електричног СУВ-а је Мацан 4С са 380 kW (516 КС) и позициониран је у врху понуде.

Нови оф-род дизајн пакет је такође доступан за све Мацан моделе. Поред тога, Порше Драјвер Епериенце је свеобухватно ажуриран.

Порше је удвостручио опсег модела за свој први потпуно електрични СУВ. Док је фокус за Мацана са погоном на задње точкове био првенствено на високој ефикасности и домету, нови Мацан 4С ће попунити јаз између модела Мацан 4 и Мацан Турбо.

Као и модели представљени почетком 2024. године, 4С је опремљен електронски контролисаним Порше Трекшн Менаџмент (еПТМ) системом, који распоређује погонску снагу између предње и задње осовине око пет пута брже од конвенционалног система са погоном на сва четири точка.

Нови Мацан РЊД, који представља базичну верзију потпуно електричних СУВ возила бренда Порше, такође добија енергију од високонапонске батерије са бруто енергетским садржајем од 100 kWх, преноси Б92.

Погон је обезбеђен искључиво електромотором на задњој осовини, који се користи у моделу Мацан 4, снаге 250 kW (340 КС).

У комбинацији са системом Лаунч Контрол, Мацан производи до 265 kW (360 КС) снаге овербуст, а максимални обртни момент је 563 Нм.

Од старта, аутомобил достиже 100 км/х за 5,7 секунди и развија максималних 220 км/х.

Одустајањем од погона на сва четири точка, Мацан је 110 килограма лакши од Мацана 4 и стога захтјева мање струје за погон. Ово резултира комбинованим WLTP дометом до 641 км.

Мацан 4С има нови мотор на задњој осовини и моћни СиЦ импулсни инвертер од 600 ампера.

Заједно са мотором предње осовине који се такође користи у моделу Мацан 4 и Турбо моделу, ово резултира излазном снагом система од 330 kW (448 КС) са кратким повећањем снаге до 380 kW (516 КС).

Са системом Лаунч Контрол, максимални обртни момент је 820 Нм.

Бројке перформанси су сходно томе импресивне: са Лаунч Контролом, Мацан 4С стандардно убрзава од 0 до 100 км/х за 4,1 секунду и нуди максималну брзину од 240 км/х.

Има комбиновани WLTP домет до 606 км.

 

Мацан 4С је стандардно опремљен специјалним системом ослањања Порше Актив Суспеншн Менаџмент (ПАСМ).

Прилагодљиво ваздушно огибљење са системом нивелисања и подешавањем висине, Порше Торк Векторинг Плус (ПТВ Плус) и управљање задњом осовином омогућавају да се „шасија“ додатно оптимизује за повећање перформанси и удобности.

Два нова модела поседују све квалитете друге генерације модела Мацан, укључујући дизајн спољашњости са аеродинамиком оптимизованом дометом (cw = 0,25).

Архитектура од 800 волти Премиум Платформ Електриk (ППЕ) омогућава ДЦ капацитет пуњења до 270 kW.

Високонапонска батерија се може напунити од 10 до 80 процената у року од око 21 минут на одговарајућој станици за брзо пуњење.

Два нова модела фамилије Порше Мацан доступна су за наручивање и биће испоручена купцима у другој половини године.

Цијене у Њемачкој стартују од 80.700 евра за базични Мацан и 90.700 евра за Мацан 4С.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана