Помоћ специјалцима - Андроид апликација за бомбардовање

Rt.com
Помоћ специјалцима - Андроид апликација за бомбардовање

Војни стручњаци почели су рад на специјалној Андроид апликацији која ће омогућити специјалним јединицама да позове ваздушну подршку и да дефинише циљеве, као и да контролише дронове преко смартфона.

Апликација је названа "Android Termina Assault Kit " (АТАК), а прототип апликације којој је кључни дио интерактивна мапа најављен је као нешто што ће да “сачува животе”, преноси сајт RT.com.

Америчка војска већ деценијама користи прескупу технологију која ће већином да се користи у "стварном животу" за неколико година, али да ће SpecOp јединице користити notebook-ове или таблете да би наводили пројектиле и авионе до мета или управљали дроновима, то се већ није очекивало.

Још је чуднија реакција војника који су имали прилику да тестирају овај прототип, пошто је већи до њих рекао да би радије користили претходни "старински" GPS систем, са незграпним командама, сувише јаким емитовањем зрачења и познатим Windows “плавим екраном смрти.”

И поред тих неслагања, америчка "Дрејпер" лабораторија (Кембриџ, Масачусетс), почела је рад на фундаментално другачијем уређају за специјалне операције. Аутори апликације кажу да њихов циљ јесте таблет који савршено ради у условима велике тензије и борбе.

“Једно је правити апликацију која контолише климу у канцеларији и отвара и затвара 10 прозора нпр, борити се са баговима и падом система, а потпуно друга свар је то радити у условима борбе, док неко пуца на вас или док скачете из авиона. Ту ускаче АТАК,” рекла је представница "Дрејпера" Лора Мејџор.

Апликација омогућава да се преко интуитивне мапе и менија изабере циљ и дефинише "непријатељ" од "пријатељских мета". И то све без куцања, попуњавања бројних параметара и сл. Креатори ове апликације која ће да "сачува животе" нису рекли како њихов производ утиче на вијек трајања батерије.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана