Половина онлајн корисника сматра да им покривање веб камере уређаја штити приватност

Танјуг
Половина онлајн корисника сматра да им покривање веб камере уређаја штити приватност

БЕОГРАД - Покривање веб камере дигиталних уређаја помаже очувању приватности онлајн корисника сматра 49 одсто њих, а скоро половина, прецизније 44 одсто, игра мини-игре на мрежи и ради тестове ради забаве, шаље своје личне податке непоузданим изворима да би приступили тим игрицама и објављује своје резултате на друштвеним мрежама.

Они на тај начин и своје пријатеље укључују у ову неопрезну пирамиду дјељења података, саопштила је компанија Касперски која је и радила истраживање „Узбуђење, погрешна увјерења и велика несигурност - Како се глобални потрошачи укључују у дигитални свијет“.

Резутати истраживања су показали и да половина свих корисника страхује да гласовни асистенти стално прислушкују и прикупљају личне податке.

Као одговор, скоро трећина испитаника, односно њих 28 одсто, прибјегава пребацивању својих уређаја у режим рада у авиону током важних приватних разговора.

Истовремено, 40 одсто корисника погрешно вјерује да их активирање инкогнито режима чини потпуно невидљивим на мрежи.

Поред тога, 24 одсто је спремно да кликне на непознате линкове у апликацијама за комуникацију, потенцијално угрожавајући своју безбједност.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана