Пола вијека мобилног телефона – шта смо добили, а шта изгубили

ГС
Foto: Илустрација

Процјена је да се на Земљи користи скоро девет милијарди мобилних телефона. Пола вијека од првог позива мобилним телефоном, ови уређаји постали су вишенамјенски алат који нам помаже да водимо наше животе.

Захваљујући телефонима изгубили смо способност да понекада просто не радимо ништа, а свакоме је потребно „празно вријеме“, односно вријеме током ког ће се мало смирити, размислити и пустити мозак да се мало опусти, каже социолог са Саобраћајног факултета у Београду, проф. др Далибор Петровић.

Коришћење мобилног телефона се временом драстично промијенило, јер су их људи прије неколико деценија користили када је било потребно.

„Друштвене промене које су се у међувремену десиле су створиле оквир за употребу ових технологија. Све је постао глобализован, физичко место боравка више није толико стално, друштвене везе се лакше раскидају и успостављају. У таквом свету једини начин да останемо у вези једни са другима, што је основна животна потреба, јесте мобилни телефон и интернет“, истиче Петровић.

Технологија мијења живот. Као што смо са појавом дигитрона престали да рачунамо једноставне математичке операције, а сада са мобилним телефоном су многе ствари на дохват руке.

„Организација живота је сада много лакша, односно овај свет је свет брзог темпа и морамо да му се прилагодимо ако желимо да опстанемо“, наводи професор Саобраћајног факултета.

Проблем, како каже, настаје када ти уређаји и апликације на њима почну да злоупотребљавају потребе људи, пише РТС.

„Често не знамо који су мотиви уграђени у ту апликацију. Можда она мене не води најкраћим путем, већ путем који је неко платио да бих ја прошао поред неког билборда“, додаје Петровић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана