Покрет "Дјетињство без мобилног телефона" све активнији у Великој Британији

GS
Foto: Telegram

Британска иницијатива за одгађање давања паметних телефона д‌јеци барем до 14. године живота привукла је велико интересовање и окупила хиљаде родитеља који се слажу са тим.

Статистике кажу да у Великој Британији тренутно 44% д‌јеце старости од 11 година посједује паметни мобилни телефон, а укупно гледано, посједује га 91% све д‌јеце у тој земљи. Такав је тренд забринуо двије мајке, које имају д‌јецу сличне доби.

Clare Fernyhough и Daisy Greenwell, како преноси Гардиан, сложиле су се да је постао забрињавајући тренд д‌јеци давати њихове властите телефоне када крену у више разреде школе, односно у доби од око 11 година. Покренуле су стога WhatsApp групу за родитеље, назвале је "Smartphone Free Childhood" (дјетињство без мобилних телефона) и о томе објавиле информацију на Инстаграму.

Експлозија интереса

У само 24 сата од те објаве, група је досегла лимит од 1000 чланова. Ауторке су је морале потом претворити у "заједницу", па је након само неколико дана број чланова – родитеља забринутих за добробит своје малољетне д‌јеце – премашио 4.500. Паралелно са тим, отворено је више од 30 локалних група, све с истим циљем: мотивисати родитеље да одгоде давање телефона д‌јеци барем док не напуне 14 година.

Покретачице масовног WhatsApp покрета сада имају и конкретан циљ. Желе ујединити што више родитеља, који ће заједнички одлучити да д‌јеци не дају паметне телепхоне до преласка у средњу школу. Ако се сви уједине у томе и скупи се критична маса, смањиће се притисак друштва на д‌јецу која телефоне немају.

"Не желимо да наше дијете буде једино које ће доћи у школу без паметног телефона, али ако их буде 20%, 30% или 50%, биће у далеко бољем положају", наводе оне, преноси Буг.хр.

"Моћи ће проживјети своје д‌јетињство како би требали, фокусирати се на учење и уживати у стварном свијету без потребе да проведу живот скролајући, што сви знамо да није добро", закључује Fernyhough.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Пао Фејсбук!
Пао Фејсбук!
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана