Покренута нова тужба против ТикТока

GS
Покренута нова тужба против ТикТока

Америчка влада поднијела је нову тужбу против ТикТока због незаконитог прикупљања података о дјеци и због непоступања након што су родитељи покушали да избришу налоге своје дјеце.

Министарство правде саопштило је да пракса компаније представља “масовну инвазију на приватност дјеце” и тиме крши законе који захтијевају од интернет компанија да добију сагласност родитеља за прикупљање информација од људи млађих од 13 година, пише ББЦ против компаније БитеДанце, који стоји иза ТикТока, сличан случај је покренут 2019. године, а у септембру прошле године ирски регулатори казнили су их са 345 милиона евра, такође због кршења приватности дјеце.

ТикТок је оспорио тврдње и рекао да је „поносан“ на своје напоре да заштити дјецу и да ће наставити да унапређује друштвену мрежу.

Рекли су да су проактивно уклонили малољетне кориснике и добровољно поставили заштиту, као што су подразумијевана ограничења времена екрана и додатне мјере заштите приватности за малољетнике.

– Не слажемо се са овим оптужбама, од којих се многе односе на прошле догађаје и поступке који су чињенично нетачни или су сматрани – рекао је портпарол.

САД оптужују ТикТок да имплементира „неисправне“ начине за провјеру налога које су креирала дјеца и да омета родитеље када покушавају да их избришу.

Наиме, прегледом 1.700 захтијева родитеља за укидање налога који су поднијети у периоду од 2019. до 2020. године утврђено је да је 30 одсто њих још увијек било активно у новембру 2021.

Званичници су затражили од суда да казни ТикТок за ово кршење.

– Ово је неопходно како би се спријечило оптужене да прикупљају и користе приватне податке мале дјеце без сагласности или контроле родитеља – рекао је главни замјеник помоћника државног тужиоца Брајан Бојнтон.

ТикТок је међу најпопуларнијим платформама друштвених медија на свијету, са више од милијарду корисника широм свијета. Истраживање компаније Пев Research показало је да више од 60 одсто америчких тинејџера између 13 и 17 година користи платформу, а више од половине њих свакодневно, преноси Блиц.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана