Покренут YugoGPT, регионални модел вјештачке интелигенције

Г.С.
Покренут YugoGPT, регионални модел вјештачке интелигенције

На вебу је од 25. децембра службено доступан нови AI chatbot, који би могао бити посебно користан посјетиоцима из наше регије. YugoGPT-Chat резултат је рада српског стручњака Алексе Гордића, а прилагођен је раду језицима регије која се ионако мање-више међусобно разумије, пише Буг.

Гордић је дипломирао електронику на Електротехничком факултету у Београду 2017. године, након чега је радио као софтверски инжињер и инжињер машинског учења у Microsoft Development Центру у Србији, на пројекту HoloLens. Потом је радио у Googleовом одјелу за умјетну интелигенцију Deep Mind, и то на мултимодалним језичким моделима. Јавности је донекле познат по свом YuuTube каналу, а комуницира и путем X-а, гдје је и објавио неке детаље о свом новом пројекту.

Зашто локализирати GPT

Зашто израдити посебан модел за "наше" језике, када их и ChatGPT такођер разумије? Одговор је Гордић недавно дао за РТС:

- ChatGPT поприлично лијепо ради за српски, али је проблем што ви немате приступ моделу који се крије иза те услуге. Ово је велики проблем за компаније којима су њихови подаци јако вредни и које због приватности и сигурности не смију и не желе слати на америчке API-је, попут ChatGPT-ја. Мој модел је тренутачно најбољи језички модел за српски, хрватски и црногорски језик. Показао се бољи и од Llama 2 моделан који је израдила Мета, као и од Мистраловог језичног модела 7B.

У позадини свега лежи модел YugoGPT 7B, дакле базиран на тренингу на 7 милијарди параметара. Аутор напомиње и да је YugoGPT тренутно доступан у облику истраживачког прегледа, па се самим тиме његови резултати не би смјели користити за озбиљније примјене. Такође, ријеч је тек о првој форми модела, који још није оптимизован за дуготрајне разговоре, па је могуће да након неколико питања унутар истог чета почне давати исте одговоре.

Шта може YugoGPT

- Ако сте упознати с функционалностима ChatGPT-ја, YugoGPT ће имати сличне способности. Додатно, будући да ће појединци и компаније имати приступ параметрима модела, то ће им омогућити већу флексибилност, па се од њега може направити експерт за финансије, порезе, психологију… - објашњава Гордић, који најављује и да ће његов модел бити доступан компанијама путем АПИ-ја. Професионални корисници моћи ће тако прилагодити модел, смањити га према својим потребама, па остварити уштеде.

Првом регионалном и локализовабин AI chatbotу могуће је приступити путем овог линка.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана