Покренут поступак против “Гугла”

Aгенције
Покренут поступак против “Гугла”

Париз - Власти шест европских земаља покренуле су поступак против америчке компаније “Гугл”, тражећи да усклади политику о заштити приватности са законима европског блока, саопштено је данас из француске Агенције за заштиту података “Книл”, jaвиле су агенције.

У саопштењу се наводи да су Француска, Њемачка, Италија, Холандија, Шпанија и Велика Британија покренуле поступке на основу мјера наведених у законима тих земаља, настојећи да приморају “Гугл” да усклади правила о заштити приватности са европским регулативама.

Европске агенције за заштиту података у октобру прошле године упозориле су “Гугл” да нова правила о заштити приватности нису у складу са регулативама ЕУ и дале америчкој компанији рок од четири мјесеца да то учини, или ће бити суочена са правним поступком.
Неколико европских агенција за заштиту података у фебруару је, по истеку рока, успоставило радну групу која ће покренути координисани поступак против “Гугла”.

У саопштењу “Книла” истиче се да нису уочене промјене у политици о заштити приватности “Гугла”, након састанка представника америчке компаније са радном групом у коју су представници агенција за заштиту података из Француске, Њемачке, Италије, Холандије, Шпаније и Велике Британије.

“Гугл” је објавио нова правила о приватности у марту 2012. године, чиме је омогућено да се прате корисници разних услуга ради развоја циљаног рекламирања, што је изазвало критике организација за заштиту потрошача из ЕУ и САД.

У оквиру нових “Гуглових” правила поједностављени су и обједињене политике из разних сервиса попут “Џимејла”, “Јутјуба”, оперативног система за мобилне телефоне “андроид”, друштвене мреже и претрагу на интернету.

“Гугл” је саопштио да је политика о заштити приватности у складу са европским законом.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана