Погледајте како живи највећи „пират“ свих времена

Агенције
Погледајте како живи највећи „пират“ свих времена

Називајући га холивудским зликовцем, емисија 60 Minutes је недавно гледаоцима дала увид у живот Кима Доткома који је наводно коштао индустрију забаве 500 милиона долара прије него што су власти затвориле његов сајт.

Ким тренутно живи на великом имању на Новом Зеланду гдје води борбу против изручења у Сједињене Америчке Државе где га власти сматрају за једног од највећих „пирата“ свих времена.

Када је почео као виртуелно складиште за документе који су превелики да би били послати мејлом – и уз подршку познатих особа као што је Кање Вест, Megaupload је временом постао бескрајно игралиште за све оне који су жељели да дијеле фајлове које подлијежу законима о ауторском дјелу.

Ким Дотком је у јануару 2013. године покренуо потпуно нови сајт за размјену података под називом Мега.

Мега, нови сајт за размјену података даје људима могућност да уплоадују и чувају фајлове разних врста и представља наставак Megaupload система који је угашен прошлог јануара.

„Мега ће бити огромна, и ништа неће зауставити Мегу, хуааа!“ узвикнуо је Дотком са гигантске бине у дворишту виле на журци поводом покретања новог сајта. Тада му се изнад главе појавио хеликоптер, а низ зидове куће почели су да се спуштају лажни полицајци.

Доктом је потом заповедио свима да „прекину ово лудило“, а затим се уз гласну музику препустио плесу са „чуваркама“ у мини сукњама.

Дотком је изјавио да је нови сајт у потпуности у складу са законом и да је сваки покушај да се сајт затвори - узалудан.

„Легално, нема разлога зашто би власти хтjеле да га угасе. Сајт је легитиман и има право да постоји као и Dropbox, Boxnet и сви други сајтови тог типа“.

Раније је обећао како ће сваки корисник имати 5Gb слободног простора, што је много више од онога што нуди конкуренција.

Нови сервис корисницима ће омогућити смjештање шифрираних података, што значи да ће они бити читљиви само онима који посjедују одговарајући кључ.

На овај начин Дотком се правно заштитио јер би власти на серверима нашле само хрпу нечитљивих података.

Криптографски кључ неће се налазити на Мегиним серверима, што значи да управа неће моћи да чита податке па ни да преузиме одговорност за размjену пиратских датотека.

САД траже од Новог Зеланда да им испоруче овог интернет тајкуна, којег терете да је творцима филмова, музике, игара нанио око 500 милиона долара штете на име изгубљене добити услијед кршења ауторских права.

Дотком, међутим, тврди да не може бити одговоран за кршење ауторских права, пошто су то чинили корисници Megaupload-а а не сам Megaupload, и тврди да је тај сајт редовно поступао по захтjевима носилаца права - уклањајући линкове ка пиратисаном материјалу.

„Наша компанија и њена имовина су нам одузети без саслушања“, изјавио је Дотком а преноси АП. „Приватност наших корисника је нарушена, комуникације су прекинуте и слобода говора је нападнута. Да будем јасан онима који користе закон о ауторским правима као оружје за гушење иновације и конкурентности: Бићете скрајнути са пута историје“.

„Ако неко пошаље нешто илегално у коверти преко поштанске службе, нећете због тога гасити пошту“, изјавио је Дотком.

Америчке власти нису жељеле да коментаришу појаву Меге и једино су указале на судски документ у којем је Дотком обећао, тражећи пуштање на слободу уз кауцију, да неће покретати сличан бизнис као што је био Megaupload док процес против њега не буде завршен.

Дотком је демантовао да је нови сајт направљен да провоцира власти, али је ипак изјавио да га је њихова кампања гашења Megaupload-да просто натјерала да направи нов, унапређен сајт.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана