Пирати који су промијенили интернет

techweb.net
Пирати који су промијенили интернет

Модерни Робин Худови, интернетски пирати због којих се данас разбацијемо кратицама као што су SOPA, PIPA и ACTA-а.

Од Napsterа до The Pirate Bayја, екипа која нам је омогућила упознавање с музиком, филмовима и серијама које никад не бисмо погледали, а тврдоглаву музичку индустрију покушава натјерати на промјену пословног модела.

Брам Коен (BitTorremt)

Ако ћемо хронолошки, први на листи је Брам Коен, који је најпознатији као аутор BitTorrent протокола те првог програма који је га користио, названог… BitTorrent.

Упада у онај стереотип информатичких генија који су били миљама испред своје генерације, али одустали од факса како би се посветили практичнијим стварима. Технички, заправо није неки велики пират, али захваљујући њему данас рано ујутро на диску имате фришке епизоде серија скинуте с омиљеног вам torrent trackera. На BitTorrentу је почео радити 2001. године, а протокол је популаризована након што је прве бета тестере намамио бесплатном порнографијом. Кратко је радио у Valveu, да би 2004. основао властиту фирму BitTorrent, Inc. која данас развија µTorrent.

Шовн Фанинг (Napster)

Фанинг је био једна од првих и највећих рокенрол звијезди peer-to-peer file sharinga. И он је збрисао с факса да би се посветио хобију - Napsteru, тада мегапопуларном, а сада само легендарном сервису за шерање музике. Бета верзију покренуо је 1999. године, већ идуће је био на насловници часописа Time, а одмах годину потом судском нагодбом сервис је угашен.

Сјећамо га се по тужакању са Металиком, када се на MTV-јевој додјели награда појавио у њиховој мајици. Камера је брзо скочила на бубњара Металике Ларса Улриха, који је глумио да дријема у публици. Фанинг је потом Napster претворио у легални музички сервис, а као такав животари и данас.

Никлас Зенстром и Јанус Фрис (KaZaA)

Скандинавци заслужни за KaZaAu, коју смо навелико користили првом половином прошле деценије. KaZaA какву смо познавали угашена је 2006. године, када је тадашњи и данашњи власник, аустралски Шареман Нетворкс, нагодбом платио 100 милијона долара музичкој индустрији.

Као и Napster, KaZaA је полу-успјешено кренула у легалне воде. Материјал скинут с KaZaAине мреже вјеројатно још увијек почивају на неком старом, прашњавом диску поспремљеном у заборављеној ладици. Фајлови су се дијелили користећи њихов софтвер, који је с временом и растом популарности KaZaAе постајао све већи и већи bloatware у који је је било подло упакирано и пар малициозних вируса. Заједница је потом произвела алтернативе у виду “Lite” софтвера, које је Шареман Нетворкс,  прозвао због кршења ауторских права. Зенстром и Фрис подједнако су познати као аутори Skypeа, којег су 2005. продали eBayu за 2,6 милијарди долара.

Марк Ховард Гортон (LimeWire)

Гортонов LimeWire своједобно се хвалио титулом најпопуларнијег P2P алата, а на врху популарности био је негдје паралелно с КаAZом. LimeWire је такођер био нафилан блоатом и малверима те нудио “про” верзију за неких 35 долара годишње.

Како је читава поанта пиратизовања била бесплатно дијељење goodiesaа, популаризација torrenta дочекана је с весељем. Иако га тада више нико нормалан није користио, коначна судска одлука о гашењу LimeWireа стигла је у октобру 2010. године.

.

The Pirate Bay

Готфрид Свартхолм Варг, Фредрик Неиј и Петер Сунде суоснивачи су The Pirate Bayја, тренутно  (и најотпорнијег у галаксији, кажу). Тројац је још 2009. осуђен на осмомјесечну затвроску казну и нешто мање од милион долара казне по глави. Иако је то било прије више од двије године, тројац још увијек чека одслужење казне за пресуду која је 1. фебруара ове године постала коначна.

Сунде, бивши портпарол TPB-а, своједобно је изјавио:”Чак и кад би имао новац, радије би спалио све што посједујем, не бих им дао ни пепео. Могу си га сами покупити. Толико мрзим индустрију.” Успркос пресуди оснивачима, TPB гура и даље, додуше уз постепенa прилагођавања попут гашења властитог тракера те преласка с torrent атотека на магнетне линкове.

Ким Дотком (Megaupload)

Најактуалнија мета антипиратског лобија и америчких федералаца је 38-годишњи Нијемац с пребивалиштима у Хонг Конгу и Новом Зеланду. Односно, био је мета све док 20. јануара није био ухапшен, а његов file-sharing сервис Megaupload угашен.

Прилично осебујан момак, већ раније оптуживан за компјутерски криминал, проневјеру и још свашта нешто, а овогодишње хапшење није му прва посјета затворској ћелији. Међу имовином коју је новозеландска полиција заплијенила било је, између осталог и разно оружје те скупоцјени аутомобили. Доткома, односно Кима Шмица, могло се видјети у различитим именама на таблицама типа “God”,”Good”, “Evil”, “Mafia”, “CEO”, “Hacker” и - иронично - “Guilty”. Недавно је пуштен на слободу уз гаранцију и забрану приступа интернету, што је за Доткома, идентично затвору. Само уз мало бољу храну.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана