Пет милиона Gmail адреса и лозинки објављено на нету?

Агенције
Пет милиона Gmail адреса и лозинки објављено на нету?

Архива података која садржи и пет милиона Gmail адреса и лозинки, у четвртак је објављена на једном интернет форуму. Објављени подаци су стари и вjероватно сакупљани с више извора.

Корисник "твскит" објавио је запис на форуму " Bitcoin security" гдjе тврди како је 60 посто објављених Gmail налога још активно.

"Не можемо да потврдити да је у питању заиста 60 посто, али је истина да је велика количина података заиста активна", рекао је Питер Круз, главни водитељ "CSIS Security Group", данске осигуравајуће компаније која се бави интернет криминалом.

Аналитичари који су податке провjерили, слажу се да њихова старост сеже уназад три године.

"Не мислимо да су подаци преузети директно с Googleа. У питању је више извора код којих су лични подаци корисника били угрожени", рекао је Круз, преноси ПЦЊорлд.

То значи да већина објављених лозинки нису заправо лозинке Gmailа или Googleа већ неких других интернет страница, које су корисници такође користили и на њиховим корисничким рачунима пријавили објављене Gmail адресе.

"Сигурност наших корисника нам је на првом мjесту. Немамо доказ да је наш систем сигурности био угрожен, али кад год се догоди нешто тако, предузимамо кораке да бисмо помогли нашим корисницима да заштите своје корисничке налоге", рекао је представник Googleа.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана