Пентагон се спрема за пост BlackBerry еру

Defenseone.com
Пентагон се спрема за пост BlackBerry еру

Пентагон, у чијем се власништву налази 470.000 BlackBerry уређаја, полако се дистанцира од овог произвођача који се тренутно налази у великим финансијским проблемима постављањем сопственог app storea и система за обезбjеђивање свих мобилних уређаја.

Прије само два мјесеца BlackBerry је објавио да ће драстично смањити комерцијалну продају уређаја а пердставници Пентагона изјавили су да то неће утицати на њихово партнерство.

У том тренутку, технолошка агенција министарства за одбрану САД опремала је мреже софтвером који је у стању да подржи десетине хиљада BlackBerry Z10 и Q10 смартфона.

Стратегија Пентагона у великој мjери се и даље ослања на BlackBerry 10 смартфоне а поред BB уређаја ниједан други оперативни систем нема дозволу за службено коришћење – ни Андроид ни Appleов iOS.

Сви уређаји морају имати ову дозволу за коришћење како би могли да се повежу са мрежама министарства одбране.

Међутим, Пентагон посjедује резервни план у случају да BlackBerry задеси судбина видео касета и бетамакса.

Стратегија преласка са PC рачунара на смартфоне и таблете започета 2012. године није фаворизовала ниједног произвођача, изјавили су представници Пентагона и нагласили да овакав отворен систем са више произвођача смањује удар који би само један произвођач могао да направи.

Имплементација ових стратешких центара фокусира се на систем који прати „коришћење мобилних уређаја" који су на војним мрежама како они не би компромитовали осjетљиве податке или оштетили системе Пентагона.

Овај систем се тренутно налази у почетним фазама развоја, а први тестови и почетна тестирања очекују се до 31. децембра.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана