Папа: Технолошке компаније криве за (не)безбједност дјеце на интернету, Закерберг "оптимистичан"

Agencije
Папа: Технолошке компаније криве за (не)безбједност дјеце на интернету, Закерберг "оптимистичан"

Папа Фрањо сматра да инвеститори и челници технолошких компанија морају бити одговорни за безбједност дјеце на интернету и да профит не би требало да им буде испред дјечје безбједности.

Папа се обратио присутнима на почетку ватиканске конференције "Промовисање дигиталног достојанства дјетета", на којој су учествовали представници Apple-а, Google-а и Facebook-а, као и групе за заштиту дјеце, правосудни и полицијски званичници.

"Фирме које пружају интернет услуге дуго су себе сматрале обичним снабдјевачима технолошких платформи које нису ни правно ни морално одговорне за начин њиховог коришћења", рекао је Папа.

"Потребно је обезбједити да инвеститори и менаџери остану одговорни како се добробит малољетника и друштва не би жртвовала профиту", додао је он.

Папа Фрања је рекао да због "болног и трагичног искуства" са сопственог кризом око полног злостављања, Црква има "одговорност, уз дугорочну визију, да приступи тим питањима".

САД, Велика Британија и Аустралија су прошлог мјесеца затражиле од Facebook-а да суспендује планове о шифровању порука путем своје апликације, наводећи да би то могло да отежа борбу против злостављања дјеце и против тероризма.

Шеф Facebook-а Марк Закерберг је рекао да је "оптимистичан" по питању способности Фацебоок-а да идентификује предаторе са истим алатима које користи за борбу против уплитања у изборе.

"Неће бити могуће гарантовати безбједност малољетника у дигиталном свијету без потпуне укључености компанија из овога сектора и без потпуне свијести о моралним и друштвеним посљедицама њиховог управљања и функционисања", рекао је папа.

У септембру је Ватикан угостио представнике разних компанија из Силицијумске долине, добитнике Нобелове награде и експерте за кибернетику како би расправљали о етици вјештачке интелигенције.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана