Ово су технолошки трендови у 2014.

Танјуг
Ово су технолошки трендови у 2014.

Технолошки трендови за 2014. годину предвиђају да ће више од половине власника паметних телефона жељети да користи отисак прста умјесто шифре, док је 48 одсто заинтересовано за скенирање зијенице ока као начина за откључавање телефона.

Чак 74 одсто испитаника сматра да ће паметни телефони са овим опцијама бити уобичајена појава у 2014, показује истраживање Ericsson ConsumerLab у коме је идентификовао 10 технолошких трендова у 2014.

Висока пенетрација и коришћење паметних телефона потпуно су промјенили начине комуникације и начине на које се користи интернет.

Зато улазимо у нову фазу, у којој корисници захтјевају апликације које ће им помоћи да обаве дневне обавезе, куповину, комуникацију са државним институцијама. Самим тим оне постају битније од самог телефона који се користи, наводе у Ericssonу.

Постоји велико интересовање и за "корак у медицину" - крвни притисак, пулс, број корака су само неке од ставки које корисници желе да мjере путем мобилних уређаја.

Истраживање показује да готово 40 одсто испитаника жели да њихови паметни телефони биљеже све физичке активности током дана.

Неизоставан тренд је и приступ интернету на сваком мјесту, упркос томе што је задовољство корисника интернетом на њиховом паметном телефону још испод гласовне комуникације.

Корисници схватају да број цртица које показују јачину сигнала не мора да буде релевантан показатељ квалитета, јер оно што је довољно за добру гласовну комуникацију није увијек и за сервисе на интернету.

Такође, приступ интернету није уједначен на глобалном нивоу, а паметни телефони су ту да смање дигитални јаз, јер јефтинији модели представљају идеалну замјену за скупље кућне рачунаре, којима се могу повезати на интернет.

Чак 51 одсто испитаника навело је да је за њих мобилни телефон највриједнији уређај, а за многе и једини начин да се повежу на интернет.

Када је ријеч о безбједности тј. приватности, истраживање указује да бенефити ипак превазилазе бриге.

Скоро 56 одсто испитаника је изразило бригу за своју приватност, али је само четири одсто истакло да ће због тога користити интернет у мањој мјери.

Слиједећи тренд показује да на коришћење интернета, посебно приликом избора видео садржаја, велики утицај имају пријатељи, те је 38 посто испитаника одговорило да је гледало видео клипове неколико пута недјељно управо на препоруку.

Ериксоново истраживање указује на чињеницу да 48 одсто корисника на паметном телефону користи апликације које прате проток података када су повезани на интернет.

Њих 33 одсто жели да се увјери да су потрошили тачно онолико колико им оператор наплаћује, а 31 одсто тако жели да лимитира себе да не би потрошили више од количине које имају у пакету.

До краја 2016. скоро 60 посто корисника паметних телефона очекује да ће сензори бити коришћени готово свуда - од здравства, превоза, аутомобила до кућа и њихових радних мјеста.

Посебно изражен тренд је видео садржај на више уређаја, а укупно 19 одсто стримованог садржаја одлази на паметне телефоне и таблете.

Управо због тога, корисници све чешће мијењају локацију гдје прате ТВ програм и прилагођавају је свом животном стилу.

Многи ће започети гледање серије код куће, паузирати је и наставити да је гледају на мобилном уређају у превозу до посла. Како буду мијењали локацију, тако ће мијењати и уређаје.

КонсумерЛаб више од 15 година испитује начине и навике људи приликом коришћења ИКТ производа и сервиса,а у студијама учествује око 100.000 људи из више од 40 земаља широм свијета.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана