Ово је први видеозапис који је постављен на Јутујуб, објављен је прије 17 година

ГС
Foto: Илустрација

Без обзира јесте ли корисник друштвених мрежа и апликација на свом мобителу чији је број данас непрегледан, Јутјуб је једна од оних без којих је готово немогуће замислити свакодневницу.

Иако изгледа као да је ту цијелу вјечност, када се све сагледа, он није тако давно "ушао" у наше животе. Основан је у фебруару 2005. док је први видеозапис постављен 23. априла исте године.

Најстарији видеозапис на платформи која ће у коначници промијенити начин на који гледамо снимке, био је савршено несавршен. Без камере високе резолуције и филмске екипе. Само један младић и прича о слоновима.

На снимци назива "Ја у зоолошком" која траје само 18 секунди приказан је Џавед Карим - један од оснивача Јутјубa.

"Добро, ево нас испред слонова", говори млади Карим обраћајући се камери. "Супер ствар код ових типова је што имају, хм, стварно, јако, јако дуге сурле, и то је супер. То је углавном све што се има за рећи", закључио је.

Његов снимак данас има преко 240 милиона прегледа, што је знатно мање од појединих снимака који броје билионске прегледе. Но, интересантно је да објава нема нити једну особу којој се она не допада, док ју је 12 милиона људи почастило лајком.

Многи су се испод захвалили младићу на покретању ове невјероватне платформе која је данас не само извор бројних едукативних и забавних видеозаписа, већ и извор зараде многих људи.

Људи из цијелог свијета, с различитим интересима користе га за развој каријере, проналажење заједница и стварање садржаја. А сада смо видјели и како је све почело, преноси Кликс.

Јутјуб данас, за 17 година постојања, броји 2,1 милијарду мјесечно активних корисника широм свијета.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана