Ово је позадина најпознатије IT позадине

Танјуг
Ово је позадина најпознатије IT позадине

Брдо у Ирској или Француској, или пак новозеландски пејзаж? Ништа од тога, јер сада знамо позадину најпознатије фотографије на свијету која већ 15 година служи као основна позадина оперативног система Windows XP.

Зелено брдо, познатије под именом Блиш, које се појављује на монитору кад упалимо компјутер, налази се заправо у Калифорнији.

Информацију је недавно открила компанија Microsoft на YouTubeу. На снимку, амерички фотограф и аутор чувене слике Чак О'Риер објашњава да ју је направио у јануару 1995.

Возио се према кући своје пријатељице у округу Напа, на сjеверу Сан Франциска, када је угледао фантастичан пејзаж и одлучио да заустави аутомобил како би га овековечио.

"Трава је била савршена и сунце је сијало. На небу није било ни ниједног облачка, али док сам паркирао и поставио фотоапарат, облаци су се појавили", испричао је фотограф који је дуго радио за часопис "National Geographic".

"Направио сам четири снимка и то је било то", рекао је О'Риер који се куне да није ретуширао фотографију.

Пет година касније, уступио је ауторска права на фотографију Мицрософту, а да није знао шта ће они с њом учинити.

О'Риер се данас с осмијехом присећа свих прича које је чуо поводом "своје позадине". "Не није ни Француска, ни Ирска, већ близу моје куће", навео је он.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана