Ових 10 апликација су најгора ноћна мора за батерију телефона

GS
Foto: Twitter

Апликације друштвених мрежа, стриминг апликције и одређене мобилне игре познате су по томе што празне батерије паметних телефона.

Технички стручњаци из Decluttra, веб странице за продају коришћене технолошке робе, идентификовали су апликације које представљају највећу пријетњу трајању батерије на телефонима.

 

Те апликације непрекидно раде у позадини, чак и када нису активно у употреби. Платформе у власништву Мете, Facebook и Инстаграм, уз Twitter, Snapchat и ТikTok, истакнуте су као главни кривци због сталног приступа локацији, микрофону, камери и контактима.

 

Недавно је Метина нова апликација друштвених мрежа, Threads, која је за кратко време од лансирања стекла преко 109 милиона корисника, примила притужбе корисника због брзог пражњења батерије. Неки фрустрирани корисници, који су на Threads гледали као на главну конкуренцију Twitteru, чак су и избрисали апликацију након уоченог проблема.

 

Тачан разлог овог пражњења батерије остаје нејасан. Британски стручњак за сајбер bezbjednost Џејк Мур сугерисао је да би процес познат као "негативно тестирање" могао бити главни разлог. Мур је објаснио да су Метине апликације дуго биле оптуживане да узрокују пражњење батерије iPhonea, потенцијално због њихових напора да разумеју интеракције корисника и побољшају апликацију.

 

Негативно тестирање укључује процену одговора апликације приликом неважећих уноса. У случају Facebooka, ова метода може да процени одређене функције или измери брзину учитавања порука када се батерија брже испразни. Иако ова пракса можда не крши правила, може бити фрустрирајућа за кориснике који су несвесно укључени у тај процес анализе.

 

Уз апликације друштвених мрежа, Decluttr такође упозорава да су апликације за стриминг као што су Spotify и Netflix, као и апликација за куповину Амазон међу главним кривцима за пражњење батерија на телефонима. Осим тога, апликација Убер, слично апликацијама друштвених мрежа, може да испразни батерију ради приступа локацији, микрофону, медијима и финансијским подацима. Мобилне игре као што је Candy Crush, које захтевају значајну процесорску снагу и често се играју дуже време, такођер значајно троше батерије.

 

Шта корисници могу да учине?

 

Decluttr предлаже неколико начина за смањење потрошње батерије. Препоручује се онемогућавање приступа функцијама као што су камера и микрофон.

 

Подешавање да се приступ локацији омогући само када је апликација у употреби такође може продужити трајање батерије. Још један савет је да онемогућите подешавање Background App Refresh, која апликацијама омогућава проверавање ажурирања и новог садржаја када се не користе активно, преноси Б92

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана