Овако ћете открити да ли неко њушка по вашем телефону

Агенције
Foto: Илустрација

Од батерије која се брзо празни до разговора који су прочитани, ево неколико знакова помоћу којих можете открити да ли је неко користио ваш смартфон а да ви за то нисте знали.

Уколико сте икад посумњали да вам нетко користи смартфон док сте у другој соби или док спавате, постоје прави начини на које то можете да провјерите.

Прије него што их наведемо, потребно је нагласити да дио њих потврђује активност са стране, док други могу да значе и да нешто није у реду с вашим телефоном.

Провјерите историју прегледа

Прво што се исплати погледати јесте историја прегледа. Ако имате посла с особом која покрива своје трагове, ова метода вам можда неће бити од користи, с обзиром на то да се ови трагови могу веома једноставно избрисати.

Чак и у том случају провјеравање страница које су се посјећивале може открити да је неко користио ваш смартфон а да ви тога нисте били свјесни.

Погледајте карусел апликација

Карусел апликација показује недавно учитане програме, а до њега на ајфону можете доћи потезом прстом од дна екрана према горе и задржавањем прста на средини екрана. Видјећете које су апликације упаљене и по могућности ћете препознати оне које ви нисте учитали. Ако користите старији ајфон само притисните двапут на тастер Хоме.

Карусел приказује и редослијед апликација које сте недавно користили.

Поруке које нисте прочитали су – прочитане

Још један знак да је неко чепркао по вашем смартфону је улазак у поруке. Ако видите непрочитане поруке које испод себе имају знак да су прочитане, то значи да их је нетко прочитао прије вас.

Још једна индикација да нешто није у реду су поруке од пријатеља који вас питају зашто нисте одговорили на поруке које не постоје – што може значити да их је неко избрисао.

Примате чудне или увредљиве текстуалне поруке

Можда је особа која користи ваш телефон обрисала поруке и разговоре које је водила, па ако ниодкуда почнете да добијате увредљиве и љутите поруке од људи који тврде да сте с њима разговарали, то је знак да је неко користио ваш смартфон.

Празна батерија

Ако ваш телефон одједном често остаје без батерије, могуће је да се ради о томе да га користи неко други, пише Дејли Мејл. Код овог проблема, додуше, треба узети у обзир да се можда ради и о другим чиниоцима – од старе батерије која не може да издржи дуг рад као прије до захтијевних апликација који црпе телефонске ресурсе док ви тога нисте свјесни.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана