Овако ће телефони промјенити наше животе

Б92, CNN
Овако ће телефони промјенити наше животе

Да ли се сjећате вашег првог мобилног телефона? Прије колико година сте га добили/купили? Колико је времена од тада прошло и колико се ваш садашњи телефон разликује од првенца?

Па, спремите се за нове промјене, јер ће мобилни телефони значајни измјенити наш живот и у наредних десет година, пише CNN.

Током наредне деценије телефони ће постајати све паметнији и промениће начин на који комуницирамо, плаћамо трошкове, путујемо, образујемо се...

Телефон ће постати ваш лични асистент

Након што је Apple представио своју популарну Сири, могли смо да наслутимо у ком ће се правцу кретати свијет мобилне технологије. Сасвим је извјесно да ће се кроз наредне године присутност сличних сервиса повећати, и да ће они све више бити персонализовани по узору на своје кориснике. Наши телефони тако ће знати шта волимо и какве су наше потребе, а скоро је сигурно да ће ти сервиси и добити свој изглед, па више нећемо комуницирати са празним екраном.

Нимало не би било изненађујуће да и Холивуд ту умијеша своје прсте, па тако будемо имали личне асистенте са ликом неке звезде или телевизијског јунака.

(Поједини) Паметни телефони неће имати екране

Ако мислите да је код вашег садашњег смартфона екран важна ствар, ево једне занимљивости – у будућности поједини телефони вјероватно неће имати екране.

Телефон ће бити активиран на додир или уз помоћ гласа. То ће бити довољно да у помоћ позовете вашег интелигентног асистента који ће потом сав посао радити за вас.

"Проширена" стварност (Augmented Reality / АR) ће олакшати наш живот

Уз помоћ нових камера моћи ћемо да посматрамо свijет око нас на сасвим другачији начин. Довољно је да усмjеримо камеру телефона у жељеном правцу, а AR апликације ће нам омогућити слику са свим потребними информацијама и детаљима, понекад чак невидљивим голом оку.

Примера ради, када кренемо на планинарење, довољно ће бити да камером уснимимо врх који желимо да освојимо, а потом ћемо добити све информације о планини, стазама и другим потребним информацијама.

Али то није све... Примjера ради, уз AR апликације биће довољно да једном уснимите производ који желите, потом камером уснимите улицу у којој сте, а она вам понуди све опције у вези са тим где се жељени производ у тој улици може наћи.

Ваш смартфон ће имати 3D дисплеј и 3D претраживач... И неће вам бити потребне наочаре да то користите!

Умjесто досадашњег листања страница на интернету, у будућности ћемо моћи да "завиримо" у простор који хоћемо. Нећемо морати да читамо описе новоотвореног музеја, већ ћемо уз помоћ телефона моћи да прошетамо њиме.

Предмети ће моћи да "искачу" из наших екрана, а да ми, као што рекосмо, ни не носимо 3D наочаре. Тродимензионални интернет на смартфону означиће велику прекретницу у досадашњим системима пословања.

Ваш смартфон постаће ваш новчаник

Не брините, и даље ћемо користити готовину и кредитне картице. Али све ће више услуга и ствари моћи да се плаћа уз помоћ телефона.

Баш као што сада имамо читаче кредитних картица, ускоро ћемо имати и читаче NHC чипова који се налазе у нашим телефонима. Биће довољно да принесемо телефон читачу и да са рачуна, баш као приликом плаћања картицом, буде скинут потребан новац.

То је само једна од опција због којих је сигурност и безбjедност у ИТ свеијту све важније поље. Врло је могуће да ће у будућности за плаћање осим очитавања чипа бити потребно и препознавање отиска прста, гласа или лица.


 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана