Ова шпијунска апликација пријети Андроид корисницима

GS
Foto: Twitter

Како вријеме пролази, скоро свако од нас је прихватио реалност да смо на неки начин под лупом разних интересних групација које користе напредне софтвере да би стекле финансијску добит помоћу информација шта је то што је нама потребно, а да онда то подијеле са разним компанијама које би могле својим производима и понудама да задовоље ту потребу.

Информација о насртају на приватност корисника мобилих телефона из међународне компаније за кибернетичку безбједност С2 Групо. 

Они су идентификовали злонамјерну апликацију под називом Process Manager која д‌јелује као шпијунски софтвер за Андроид и која преноси информације хакерима.

Још није најасније како се шпијунски софтвер дистрибуира али након инсталације, Process Manager покушава да се маскира на Андроид уређају помоћ иконе у облику зубчаника свима нама познате и за коју лако можемо да помислимо да је дио оперативног софтвера.

Након првог покретања, апликација тражи од корисника да му одобри коришћење, 18 дозвола. Ова одобрења представљају озбиљан ризик за приватност, јер омогућавају злонамјерном софтверу добијање локације уређаја, слање и читање текстова, приступ похрањеним подацима, снимање фотографија камером и снимање звука.

Корисницима Андроди уређаја савјетује се опрезност и контрола одобрења за апликације.

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана