Откривен мистериозни отац bitcoinа?

Агенције
Откривен мистериозни отац bitcoinа?

Мистериозни Сатоши Накамото, отац bitcoinа, није математички геније из Токија, нити група генијалних анархиста скривених иза псеудонима, већ 64-годишњи физичар из САД јапанског поријекла, који о bitcoinу не жели да прича. Бар тако тврди амерички "Newsweek".

Легендарни лист се враћа у штампу послије дуже паузе, а први број отвара донекле контроверзан текст у вези са творцем виртуелне валуте новинарке Лије Меграт Гудман, која тврди да је послије двомјесечног истраживања коначно пронашла Накамотоа.

Пуно име човјека који је наводни творац криптовалуте је Доријан Прентис Сатоши Накамото, отац је шесторо дјеце, дипломирао је физику на Политехничком универзитету државе Калифорније, а сада живи потпуно повучено и скромно у градићу Темпл Сити.

Хоби му је скупљање модела возова, а каријера му је испуњена мистеријама и "црним рупама", јер је наводно радио на строго повјерљивим пословима за велике корпорације и војску САД. Углавном га зову Доријан, а не Сатоши.

"Испред мене је стајао отац bitcoinа. За то није знала ни његова породица", пише новинарка "Newsweekа" о сусрету са Накамотом.

У опширном тексту у ком се наводи да се не зна шта је са стотинама милиона долара које Накамото има у "својој" криптовалути, најмање има ријечи које он изговара.

"Нисам више умјешан у то и не могу о томе да разговарам. То је препуштено другим људима. Сада су они главни. Ја са тим више немам никакву везу", цитиран је Накамото уз додатак ауторке да је тако "посредно признао да је одговоран за bitcoin".

Након тога, Гудманову је са прага скромне куће испред које је паркирана "тојота корола" испратила полиција коју је домаћин позвао чим му се новинарка представила.

Америчка новинарка је први контакт успоставила мејлом, а до адресе је дошла захваљујући компанији од које Накамото купује дјелове за своје моделе возова.

Претварала се да је занима начин на који модификује возове, а након првог питања о bitcoinу комуникација је прекинута.

Гудманова је зато разговарала са његовом браћом и децом (скоро сви су математичари, ИТ стручњаци или инжењери), а његов најмлађи брат Артур каже да је он "бриљантан, али и ђубре".

"Он је бриљантан човјек, ја сам само скромни инжењер. Он је веома фокусиран, али и еклектичан у начину размишљања. Паметан, интелигентан, математика, техничке науке, рачунари. Ви кажите, он то зна. Мој брат је и ђубре. Радио је и на повјерљивим стварима, његов живот је дуго био потпуна непознаница. Нећете моћи да му приђете. Све ће порицати. Никада неће признати да је покренуо bitcoin", каже Артур.

Осим тога, новинарка којој су у истраживању помогли и форензички експерти, разговарала је и са људима који су наводно са Доријаном радили на "пројекту bitcoin", али и сарадницима на пословима које је радио за америчку војску и безбједносне структуре.

Сви се слажу да је у питању неповјерљив, мистериозан, повучен човјек, који је криптовао мејлове, снимао телефонске разговоре и који је имао неуобичајена интересовања и чудне хобије.

Међутим, на форумима посвећеним овој виртуелној валути већ су се појавиле сумње у истинитост ове приче па тако многи сматрају да "чланак не нуди никакве доказе да је Сатоши Накамото уистину креатор bitcoinа као и да ће магазин имати великих проблема због њеног објављивања", док би поједине особе биле увјерене у њену аутентичнос "једино уколико би Накамото потписао трансакцију са локације која је позната као порекло bitcoinа".

Са друге стране, TheVerge је подигао и етичко питање у вези са тим да ли је поштено разоткрити човjека који се толико потрудио да остане анониман?

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана