Откријте шпијунски софтвер који прати све што радите на вашем телефону с овом бесплатном алатком

ГС
Foto: b92.net

Пегасус је назван “најсофистициранијим” нападом на паметне телефоне икада. Он добија даљински приступ Ајфон и Андроид телефонима и може да зарази ваш телефон преко апликација за комуникацију као што је ВатсАп.

Утврђено је да је шпијунски софтвер “Пегасус” прошлог мјесеца заразио телефоне хиљада угледних личности. Ево како да сазнате да ли живи и на вашем паметном телефону.

По инсталирању, Израелски шпијунски софтвер може да чита ваше текстуалне поруке, прати позиве и локацију, краде лозинке, па чак и користити ваш властити микрофон и камеру за тајно снимање разговора. Прошлог мјесеца, откривено да су телефони стотина новинара, политичара и активиста широм свијета били инфицирани овим вирусом, омогућавајући да се шпијунира сваки њихов корак, преноси Б92.

То очигледно није нешто што бисте жељели на вашем паметном телефону. Међутим, како да знате да ли је ваш Андроид или Ајфон заражен?

Сада постоји једноставан начин за кориснике Ајфона да то сазнају - софтвер који је већ можда инсталиран на вашем рачунару. Ајмејзинг, популарни софтвер за управљање датотекама, управо је додао бесплатну алатку која ће вам помоћи да сазнате да ли су ваши уређаји заражени Пегасусом.

Алатка “Детектор шпијунског софтвера” скенира ваш телефон да би уочила све знаке шпијунског софтвера. Долази у пакету са постојећим софтвером Ајмејзинг, који се може бесплатно преузети на ваш Мек или ПЦ.

Компанија је била инспирисана да створи ову функцију пошто што је Амнести Интернешнл објавио сличан алат који је био компликованији за употребу.

Иако је мало вјероватно да је ваш телефон био на мети Пегасуса - осим ако нисте нека јавна или контроверзна личност, или пак криминалац - то је ипак једноставан начин да будете сигурни.

Пегасус је први пут откривен у августу 2016. године, када је активиста за људска права на мети нежељене текстуалне поруке. Стручњаци су прегледали линкове у поруци и открили да је могла да му преузме контролу над телефоном. Годинама након што је откривен, Пегасус и даље користе ауторитарне владе и други тајни клијенти.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана