Оснивач Телеграма упозорио људе да не користе WhatsApp

B92
Foto: Ilustracija

Оснивач Телеграма, Павел Дуров, упозорио је на свом Телеграм каналу да је WhatsApp већ 13 година алат за надзор и да би људи требало да избјегавају ову апликацију.

Дуров је рекао да сваке године постоји проблем са WhatsApp који доводи у опасност податке његових корисника.

"Не терам овдје људе да пређу на Телеграм. Са 700 милиона активних корисника и 2 милиона дневних регистрација, Телеграму није потребна додатна промоција. Можете да користите било коју апликацију за слање порука која вам се свиђа, али се држите подаље од WhatsApp који је је алат за надзор већ 13 година", рекао је Дуров на свом каналу.

Дуров је рекао да би хакери могли да имају потпуни приступ свему на телефонима корисника WhatsApp због безбједносног проблема који је платформа открила прошле недјеље. Све што хакер треба да уради да би добио приступ свим подацима на телефону је да пошаље злонамјерни видео или започне видео позив.

Дуров је рекао да ако неко мисли да би ажурирање WhatsApp на најновију верзију учинило његове податке безбједним, то заправо није случај. Он је додао да је сличан проблем откривен 2017. и 2018. године, а затим 2019. и поново 2020. Пре 2016. WhatsApp уопште није имао енкрипцију, подсјетио је Дуров.

"Сваке године сазнајемо о неком проблему у WhatsApp који доводи у опасност све на уређајима њихових корисника. Што значи да је готово сигурно да тамо већ постоји нова безбједносна грешка. Такви проблеми тешко да су случајни - они су подметнути у позадини. Ако се открије један backdoor и мора бити уклоњен, додаје се још један”, рекао је он.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана