Опрез: Ову грешку многи праве са лозинкама а угрожава безбједност

GS
Foto: X.com

Битдефендеров извјештај о процјени сајбер безбједности корисника за 2024. открива да 37% испитаника признаје да и даље записује своје лозинке.

Поред тога, 18,7% користи исту лозинку за три или више налога, док 15,8% користи исту лозинку за најмање два налога.

Ово понашање је опасно зато што излаже кориснике компромитовању и крађи података и другим безбједносним ризицима.

С друге стране, ситуација се побољшава на другим фронтовима. Око 22,9% испитаника користи менаџер лозинки, који је много бољи и сигурнији избор од веб претраживача. 17,3% корисника се ослања на функцију аутоматског попуњавања свог претраживача, а 14,4% користи опције аутоматског попуњавања оперативног система.

Ипак, чини се да постоје значајне разлике од земље до земље.

Италија, на примјер, предњачи у ризичном понашању, при чему скоро половина испитаника (41%) записује своје лозинке. Корисници у Њемачкој и Аустралији чешће од других користе исту лозинку за више налога.

Корисници из САД имају уравнотеженији приступ, са нешто већом употребом менаџера лозинки у поређењу са глобалним просјеком.

Када је ријеч о употреби функција аутоматског попуњавања претраживача, оне су најпопуларније у Француској, а најмање коришћене у Великој Британији.

Ови подаци говоре да иако се људи и даље у великој мјери ослањају на застарјеле и несигурне методе поступања са лозинкама, употреба менаџера лозинки и безбједних опција аутоматског попуњавања су у порасту.

Огроман број кршења безбједности података требало би све да натјера да размисле како користе лозинке и шта заправо раде након што су лозинке компромитоване.

Ако се из ових података може извући један закључак, то је да морамо користити дуге, јединствене лозинке, и још боље, менаџере лозинки. Већина онлајн сервиса ће постати жртва компромитовања података, и то није питање "ако", већ "када". Нема разлога да жртвујемо низ својих налога јер користимо исту лозинку изнова и изнова.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Пао Фејсбук!
Пао Фејсбук!
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана