Опрез: Фејсбук вам узима број телефона - хтјели ви то или не

Aгенције
Опрез: Фејсбук вам узима број телефона - хтјели ви то или не

Фејсбук узима, без претходног обавјештења, бројеве телефона који припадају онима који даунлодују андроид апликацију за ову друштвену мрежу, чак и ако немају профил на Фејсбуку, ако се и не пријаве за апликацију, и ако не подјеле експлицитно свој број телефона.

Овај "баг" пријавио је провајдер софтвера за безбједност, а потврдио га је и Фејсбук.

Компанија је саопштила да ће проблем бити ријешен у слиједећој верзији апликације. Портпарол Фејсбука каже да компанија вјерује да је до квара дошло у фебруару ове године.

"Симантек", провајдер софтвера, најавио је у блогу да је његов покретни безбједносни софтвер, који трага за апликацијама које би могле угрозити приватност, пронашао да са Фејсбукове андроид апликације "цуре" телефонски бројеви апарата на које су исте инсталиране.  

Портпарол Симантека изјавио је да је било који смартфон са андроид системом могао постати извор проблема. 

"Први пут кад лансирате Фејсбук апликацију, чак и прије него што се улогујете, ваш број телефона биће послат преко интернета до Фејсбукових сервера", пише на блогу "Симантека".

"Ви не морате да дате ваш број телефона, да сте улоговани, да отпочнете одређену радњу, нити чак да имате Фејсбук налог, а да ово не би могло да вам се деси", стоји у упозорењу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана