Опрез: 15 милиона корисника Google Chrome остало без лозинки

GS
Foto: X.com

Стручњаци за безбједност понављају како је лозинке потребно сачувати на безбједном мјесту, а прегледачи, колико год били прикладни, баш и нису најбезбједнији.

Грешка у Хрому прегледачу проузроковала је нестанак лозинки за милионе корисника широм свијета. Како су саопштили из Гугла, због грешке у верзији М127 Хром прегледача, корисници који користе Хром у Виндовсу, нису могли да виде спашене лозинке, али ни да спасе нове.

С обзиром на то колико лозинки просјечан корисник користи дневно и чињеницу да их већина чува у прегледачу, како би им биле на дохват руке, ово је за многе био велики проблем.

Званично, проблем се појавио због "промјене у понашању производа без правилне заштите", што заправо не говори ништа конкретно осим да у Гуглу нису провјерили ствари прије пуштања у рад.

Ипак, додају да је грешка исправљена и лозинке су враћене корисницима. Ако неко још увијек не може да види сачуване лозинке, рјешење је једноставно (и тотално у складу с ИТ праксом) - само искључите и поновно укључите Хром.

Иако из Гуглa нису открили колико је заправо корисника било захваћено овом грешком, процјене су да се тај број кретао око 15 милиона. С обзиром на то да Хром, према посљедњим информацијама, користи око три милијарде људи, ових 15 милиона не дјелује као тако велики број. Али ако сте ви били један од њих, сигурно вам није било свеједно.

Стручњаци за безбједност понављају да је лозинке потребно чувати на безбједном мјесту, а прегледачи, колико год били прикладни, баш и нису најбезбједнији. Зато би било паметно користити засебну апликацију за чување лозинки или се ослонити на добар, стари, папир и оловку. И наравно, тај списак онда чувати на безбједном мјесту.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана