Опада повјерење у компаније које се баве АИ, а ово је разлог

Танјуг
Опада повјерење у компаније које се баве АИ, а ово је разлог

ВАШИНГТОН - Према најновијим подацима, повјерење у компаније, које се баве вјештачком интелигенцијом (АИ), пало је на 35 одсто током петогодишњег периода у САД, објавила је консултантска компанија Еделман.

Ова америчка фирма за односе с јавношћу наводи да је повјерење у АИ компаније такође пало и на свјетском нивоу и то за осам поена - са 61 одсто на 53 одсто, пренио је портал Хил.

Студија је открила и да, на основу припадности америчкој политичкој странци, демократе показују највише повјерења у АИ компаније са 38 процената, у поређењу са републиканцима - 24 одсто и  независнима - 25 процената.

Предсједавајући Еделмана за глобалну технологију Џастин Весткот наводи да је више фактора допринијело паду повјерења према поменутим компанијама.

-Кључни међу њима су страхови који се односе на угрожавање приватности, односно потенцијал вјештачке интелигенције да обезвриједи људске доприносе - рекао је он.

Додао је да "подаци указују на уочени недостатак транспарентности и одговорности у начину на који АИ компаније раде и учествују са друштвеним утицајима".

-Прије осам година, технологија је била водећа индустрија када је ријеч о повјерењу, са 90 одсто испитаних у земљама које проучавамо, а сада јој највише вјерује само половина - написали су истраживачи.

Еделмановим барометром повјерења обухваћено је 32.000 људи у 28 земаља.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Пао Фејсбук!
Пао Фејсбук!
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана