Одбачене тужбе у Индијани против ТикТока

GS
Foto: TikTok

​Судија је одбацио тужбу државе Индијана против ТикТока који је оптужен за угроженост безбједности дјеце. Судија је рекла да бесплатно преузимање апликације не представља потрошачку трансакцију према Закону о обмањујућој продаји Индијане као и да суд нема надлежност над радом ове мреже.

Тужба, која је поднијета у децембру 2022. године, била је прва озбиљна акција коју је држава предузела против друштвених мрежа. Подносиоци тужбе су изјавили да поштују суд али да се не слажу и да разматрају улагање жалбе.

Приликом подношења тужбе ТикТок је окарактерисан као злонамјерна пријетња кинеске компаније која наноси штету корисницима у Индијани. У тужби се наводи да ТикТок привлачи младе људе на своју платформу под изговором да је безбједна, али их излаже неприкадном садржају, укључујући употребу дроге и алкохола, голотињу и вулгарне ријечи. Такође се тврди да компанија прикупља осјетљиве податке и личне податке о потрошацима.

Индијана се током посљедњег мјесеца придружила другим државама у тужби против Мете гдје је показана забринутост због изазивања зависности од мрежа код дјеце што може да нашкоди менталном здрављу младих корисника.

Индијана је била једна од првих држава која је наредила да се ТикТок забрани на уређајима владе. Међутим, након што је њихов суд одбацио оптужбе, поставља се питање да ли све било само "непотребна халабука" или се тек очекује даљи расплет судских процеса против кинеског непријатеља, преноси "PC Press"?

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана