Објављивање статуса на Фејсбуку неће вам помоћи да заштитите своје права

Aгенције
Објављивање статуса на Фејсбуку неће вам помоћи да заштитите своје права

Многи корисници Фејсбука објавили су статусе којима полажу право на интелектуалну својину над својим постовима на овој друштвеној мрежи. Статус најчешће почиње реченицом "У складу с новим правилима Фејсбука, ја се овом приликом..." ("In response to the web Facenook gidelines I hereby..."). Нажалост, морамо да вас обавjестимо да то није дjелотворно.

Вjероватно сте примjетили да је у протеклих неколико сати неко од ваших пријатеља на "Фејсбуку" поставио статус на енглеском језику. У тој изјави се између осталог наводи "да због нових промена на Фејсбуку сви садржаји окачени на профил корисника захтjевају писмено одобрење уколико челници друштвене мреже желе да их користе у комерцијалне сврхе".

  Поред тога пише да "сви који окаче тај статус на свој "зид" биће заштићени и да уколико барем једном не објаве ту информацију дозволиће да челници користе њихове фотографије и информације из статуса у комерцијалне сврхе".

 Овај статус је само још једном потврдио правило да већина корисника не чита правила коришћења сервиса на којима имају профиле и спремно је да повjерује у све што неко окачи на интернет без додатног провjеравања.

  "Фејсбук" корисници не могу ретроактивно да погазе и негирају пристанак на права коришћења која су прихватили оног тренутка када су отворили профил на овој друштвеној мрежи. Такође, не могу да утичу на доношење нових правила једноставним постављањем статуса на свој профил.

  Једини начин да се заштитите од Фејсбука - да не будете на Фејсбуку

  Једна од ствари која се наводи у спорном "статусу" је да се "Фејсбук" сада налази на берзи и да се њиховим акцијама отворено тргује, те због тога важе другачија правила. То такође нема везе са истином.

  Сваки корисник је прије него што је постао члан друштвене мреже морао је да да пристанак на правила коришћења "Фејсбука" која се и односе на коришћење садржаја које корисници постављају на мрежу. Том правилнику се може приступити у овом дијелу гдје је све појашњено до детаља.

  Једини начин да "Фејсбук" не користи ваше садржаје јесте се не логујете на ову друштвену мрежу и не постављате ништа на њу или да посебним договором издејствујете другачији договор са челницима мреже.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана