Nvidia представила нову Tegry К1 са 192 језгра

Агенције
Nvidia представила нову Tegry К1 са 192 језгра

Компанија Nvidia у великом стилу почела је CES „лудило“ представљањем свог новог чипа Тегра К1, који има 192 CUDA језгра.

.Nvidia сматра да овај чип премошћује „рупу“ на тржишту између десктоп графичких картица базираних на Кеплеру и мобилних Тегра чипова, и то не само Тегра 5 него и Тегра 5000. Све у свему, то је „мобилни чип са десктоп срцем“.

Nvidia је саопштила и да Epic Games ускоро пушта у живот Unreal Engine 4, један од најбитнијих „гејм-енџина“ слиједеће генерације и то за К1. То је битна вијест, пошто значи да се компаније које праве игре, одмах прилагођавају новом К1.

Шта доноси К1? Поред очигледног фото-реализма, промене ће бити примјетне и у бројним симулацијама физичких експеримената, свјетлосним системима, кретању честица, али и подршци за DirectX 11, OpenGL 4.4. Од стилизованих анимираних слика до вjерне репродукције зграда, К1 би могао без проблема да превазиђе графику на актуелним играчким конзолама.

Тегра К1 не досноси само 32-битну quad-core (4-Plus-1 ARM Cortex-А15 CPU) конфигурацију, она ће бити основа и за Нвидијине дугоочекиване Денвер процесоре.

Шта нас дијели од употребе овог „монтрума“ у нашим лаптоповима и таблетима? Тешко је рећи, пошто Nvidia није саопштила када ће К1 бити у продаји, као ни колико ће да уређаји са њим да коштају.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана