NVIDIA представила CUDA 6 платформу

Aгенције
NVIDIA представила CUDA 6 платформу

Компанија NVIDIA је 15. новембра представила NVIDIA CUDA 6, програмски модел и најновију верзију најраспрострањение платформе на свијету за паралелно програмирање.

Како је саопштео из компаније NVIDIA, "CUDA 6 платформа чини паралелно програмирање лакшим него икад до сад, омогућавајући програмерима да утроше знатно мање времена и труда који је потребан да би се убрзале њихове научне, инжењерске, пословне и друге апликације са GPU-овима."

Ова платформа нуди нове, унапређене перформансе које омогућавају програмерима да тренутно убрзају апликације до осам пута једноставном замjеном постојећих библиотека заснованих на CPU-у.

Очекује се да ће шеста верзија CUDA алата бити доступна почетком 2014. године. Чланови CUDA-GPU Computing Registered Developer програма биће обавjештени о датуму када ће CUDA алати бити доступни за преузимање.

Поред нових карактеристика , CUDA 6 платформа нуди комплетан пакет програмских алата, GPU-убрзаних математичких библиотека, документације и програмских водича.

Кључне карактеристике CUDA 6 платформе укључују:

· Обједињену меморију – Поједностављује програмирање на тај начин што омогућава апликацијама да приступе CPU и GPU меморији без потребе да се ручно копирају подаци са једне на другу, и олакшава додавање подршке за GPU убрзање у великом броју програмских језика.

· Drop-in библиотеке – Аутоматски убрзава BLAS и FFTW калкулације до осам пута једноставном заменом постојећих CPU библиотека са GPU убрзаним еквивалентима.

· Мулти-GPU скалирање – Редизајниране BLAS и FFT GPU библиотеке аутоматски јачају перформансе помоћу максимално осам GPU-ова у једном чвору, испоручујући преко девет терафлопса удвостручено прецизних перформанси по чвору и подржавајући веће оптерећење него икад прије (до 512GB). Мулти-GPU скалирање може бити коришћено са новом BLAS дроп-ин библиотеком.

CUDA је паралелна рачунарска платформа и програмски модел развијен од стране компаније NVIDIA. Омогућава значајно повећање у рачунарским перформансама коришћењм снаге GPU-ова. Са више од два милиона преузимања, подршком за више од 240 водећих инжењерских, научних и комерцијалних апликација, CUDA програмски модели са предају на преко 700 универзитета и институција широм свијета и за програмере представља најпопуларнији начин да искористе предности GPU-убрзаног рачунарства.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана