NSA без проблема може да провали мобилну енкрипцију

Mashable
NSA без проблема може да провали мобилну енкрипцију

Национална безбjедносна агенција САД (NSA) посjедује техничке капацитете да провали у најкоришћеније технологије енкрипције на смартфонима и добије приступ позивима и порукама, тврди Washington Post.

Лист се позива на тајни документ који је обезбjедио Едвард Сноуден и који тврди да агенција без икаквих проблема може да декодира технологију названу А5/1. У питању је најуобичајенија шифра која се користи за енкрипцију мобилних података док се они трансмитују за пријемницима.

Ашкан Солтани, стручњак за безбjедност, објашњава да су стручњаци за енкрипцију свjесни слабости ове технологије која користи деценијама стару 2G GSM технологију.

Ове способности NSA су агенцији омогућавале да прислушкује приватне разговоре и то у широком обиму. Са друге стране, за агенцију би било незаконито да шпијунира грађане Сједињених Америчких Држава без судског налога, али експерти вjерују да су и друге нације вjероватно развиле идентичне технологије надзора.

Након објављивања текста, NSA је објавила слиједеће саопштење:

„Нације су кроз историју користиле енкрипцију како би чувале своје тајне, а данас, терористи, сајбер криминалци и особе које се баве трговином људима такође користе технологију како би сакрили своје активности. Информативна заједница покушава да се супротстави томе како би разумела намјере страних представника и спријечила их да нашкоде Американцима и савезницима САД".

Глобални мрежни оператори прилично споро унапређују своје мреже зато што изискује „вријеме и велике количине новца", иако је ситуација нешто боља у најбогатијим нацијама.

Документ не открива да ли NSA може да провали у новије 3G и 4G GSM мреже.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана