Нови USB тип-Ц прикључак за крај кабл конфузије

Aгенције
Нови USB тип-Ц прикључак за крај кабл конфузије

Нова генерација USB конектора имаће димензије micro USB-а, али биће "реверзибилна" као Apple-ов Lighting конектор, или (у преводу) моћи да се прикључи на ваш компјутер без обзира са које стране га "гурате".

Технлошки конзорцијум задужен за USB стандарде објавио је да је почео развој нове генерације USB прикључака. Вијест је одушевила бројне "IT гикове" широм свијета и испунила жељу која је дуго, без доброг објашњења, остајала неиспуњена: нови "тип-Ц" прикључак биће реверзибилан, што значи да корисници више неће морати да обрћу конектор или да гледају у њега да би "наболи" праву оријантацију за прикључивање.

Лоша вијест је да нови стандард (наравно) неће бити компатибилан са садашњим USB портовима, укључујући и micro USB-ове. Нови дизајн ће бити у складу са Apple-овим Lighting конектором, са тањим профилом "који ће помоћи даљи развој тањих и љепших уређаја".

У саопштењу за медије Алекс Пелег из Интел-а поздравио је нови стандард, пошто ће он "омогућити потпуно нову супер-танку генерацију уређаја, од смартфона до таблета, преко 2-у-1 уређаја, до лаптопова и десктопова и многих других електронских уређаја."

"Овај нови "танки" конектор који ће омогућити проток података, електричне енергије и видеа биће једини конектор који вам је потребан за било који уређај који посједујете," рекао је Пелег.

Планирано је да нови конектор буде тестиран током слиједеће године, а техничке спецификације биће објављене средином 2014.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана