Нови опасни малвер може заувијек да обрише све податке са вашег рачунара

B92
Foto: Printscreen

Током година су се појављивали различити злонамјерни програми који могу да изазову штету на рачунарима. Али у посљедње вријеме појављују се програми који су посебно опасни.

Током посљедње године читав низ злонамјерних програма којима је главни циљ да униште све податке на жртвином рачунару појавио се на интернету. Стручњаци за сајбер безбједност открили су чак девет "породица" тзв. "Випер малвареа" (злонамерних програма који бришу све податке с рачунара), а у последњих недељу дана откривена су још два с главним циљем – максималним брисањем података на жртвином рачунару.

Истраживачи из Чек Поинт Рисрча објавили су детаље о досад неоткривеном малверу, који су назвали Азов, а описали су га као ефикасан, брз злонамерни програм који неповратно брише податке. Како су објаснили, Азов брише податке у блоковима од 666 бајтова тако да преко њих исписује насумичне податке, што чини повратак обрисаних података немогућим.

Након што у потпуности уништи податке на рачунару, Азов приказује поруку која на први поглед изгледа као још једна у низу порука рансомвера. Али у поруци су заправо наведени разлози Кремља за рат у Украјини, заједно с претњом коришћења нуклеарног оружја. Порука као аутора тих речи погрешно наводи познатог аналитичара малвера из Пољске.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана