Нови опасан вирус: Уништиће себе, а потом и ваш рачунар

24sata.hr
Нови опасан вирус: Уништиће себе, а потом и ваш рачунар

Када вирус детектује да антивирусни програм покушава да га заустави тада покушава да уништи цео рачунар. Тако деструктивни вируси су веома ријетки и тешко их је открити.

Нова врста вируса прети Windows системима. Аналитичари су га назвали Ромбертик. Тај вирус користи веома успјешне методе избјегавања антивирусних програма па га је зато изузетно тешко уклонити.

Вирус брише кључне датотеке у оперативном систему рачунара, и тиме практично сасвим онеспособи рачунар јер то резултира сталним ресетовањем.

На Windows рачунарима пролази непримjећен, а дизајниран је за крађу шифри и других поверљивих информација несрећних власника рачунара.

Најчешће се убаци у систем преко аттацхмента, открили су стручњаци из Cisca Ben Baker и Алекс Чиу. Чини се да се вирус маскира као пословна порука из Microsoftа.

Када вирус детектује да антивирусни програм покушава да га заустави тада покушава да уништи цио рачунар. Ратоборни вирус чак периодично ради патроле не би ли открио да ли је у току процес чишћења.

Вјерује се да у том случају покушава обрисати кључни системски филе у Windowsу који се зове master Boot Records (MBR). Ако му то успије то ће изазвати бесконачни процес гашења и укључивања рачунара.

Да би се тај филе повратио потребно је реинсталирање Windowsа.

Тако деструктивни вируси су веома ријетки. Нису неки редовни вируси с каквим се корисници често сусрећу. Данашњи малициозни програми не желе на себе да привку пажњу, него дјелују притајено на дуге стазе, оцјенио је сигурносни стручњак Грејам Клули.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана