Нови алгоритам игнорише лош садржај на Facebookу

Зоран Лукић
Нови алгоритам игнорише лош садржај на Facebookу

Нови алгоритам Facebook изазвао је велику пометњу код Интернет медија који су у стручној јавности познати као „портали на стероидима" или web странице који своју популарност заснивају на пословном моделу оптимизације за претраживаче и друштвене медије.

Оно што је Facebook промијенио је алгоритам приказивања садржаја у News Feedу у покушај да се ријеши проблем са небитним и незанимљивим објавама.

Ова промјена не значи и мање објава на Feedу за приватне кориснике, а разговори Facebook пријатеља требали би да се објављују и даље на почетној страници.

Колико ова промјена утиче на пословање појединих портала говори податак да се у извјештају Gemiusa, агенције која прати интернет статистике у региону, скоро сви забиљежили пад посјете у свим сегментима. Само је пар медија доживјело раст, а поједини су потпуно потонули и то они који су у већини своју посјету заснивали на Facebook објавама.

Преусмјеравање промета с Facebookа на медијске сервисе се утростручило у 2013 години у односу на 2012 годину, што показује да корисници ове друштвене мреже реагују и често кликају на чланке и вијести.

То су користиле „спамерске" странице, које нуде безврјиедан садржај, а њихови администратори су затрпавали News feed смјешним сликама попут memea или стрипова, само како би повећали активност пријатеља.

Сви они који су игнорисали упозорење да је боље постављати квалитетан и користан садржај, а који би био у складу са именом бренда, сад су доживјели отрежњење и кукају.

Како је на службеном Facebookовом блогу написао инжињерВарун Кацхиола, „циљ је промјена корисницима приказивати прави садржај у право вријеме, без обзира да ли је то од блиског пријатеља или извора вијести".

Критеријум како се одређује која ће објава бити приказана и колико ће обухватити пријатеља сачињен је на основу анкета и тестова проведених током 2013 године.

Он обухвата сљедећа питања:

  • Да ли је квалитетан садржај онај који је правовремен и релевантан?
  • Да ли је то садржај који долази од извора којему вјерујете?
  • Да ли бисте га подијелили или препоручили пријатељима?
  • Да ли вам је тај садржај уистину занимљив или се покушава "на превару" увући у News Feed
    (на примјер, када се позива кориснике на лајкање или дијељење садржаја)?
  • Да ли би вам сметало да видите овакав садржај у News Feedу?

Уз ово још се у обзир узима колико је често садржај одређене странице пријављен Facebookу, јесу ли попуњени сви подаци о страници или јесу ли фанови те странице истовремено и фанови других висококвалитетних страница.

На основу овога створен је алгоритам који одређује квалитет странице, а самим тиме коме, када и колико често ће се приказивати њен садржај.

Facebook је раније, прије примјене новог алгоритма, упозорио власнике страница које производе нискоквалитетни садржај (меме), да могу очекивати одређено смањење активности. Странице које објављују искључиво такав садржај, видјеће већи пад. Промјена ће бити највећа за странице које постављају висококвалитетан садржај, које могу очекивати повећање интеракције.

Препоруке Facebookа су садржане у ових пар смјерница:

  • Нека објаве буду правовремене и релевантне.
  • Треба радите на кредибилитету и градите повјерење код циљане публике.
  • Прије постављања објаве увијек се треба упитати: Да ли би ово корисници подијелили са својим пријатељима?         
  • Размислите жели ли ваши Facebook пријатељи уопште видјети тај садржај у свом News Feedу.     

Ове препоруке су портали на стероидима углавно игнорисали и сад кад им је оборена кула од карата настоје то омаловажити. Многи од њих су уложили на десетине хиљада КМ у маркетинг како би имали што већи број пријатеља, умјесто да су тај новац употријебили у стварање релевантног садржаја.

У том кошу су се нашле и многе странице фирми зато што су погрешно схватили „Content marketing" сматрајући да објављивањем слика са цитатима или вицевима могу повећати досег и са тим довести истински заинтересоване пријатеље. Доста новца је дато на рекламирање умјесто да се дио тога потроши на стварање релеватног садржаја који би био занимљив и који би пријатељи сматрали корисним те га као таквог дијелили, коментарисали и причали о њему.

Ко се држао препорука и на томе заснивао свој пословни модел на страницама није доживио никакве негативне промјене већ је могао осјетити значајни раст пријатеља и досег објава.

Facebook би са осталим друштвеним мрежама требало да на странице фирми или портале доводи трећину посјетилаца док други канали преостали дио. Ово се у пракси показало као најбољи начин ангажовања у промоцији. Ко је занемарио остале канале дистрибуције садржаја осим техничким промјенама на друштвеним мрежама подложан је и осталим социјалним промјенама које су нормалне у таквом окружењу, без могућности да амортизује негативности на другим мјестима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана