Нови “ајфон 5” већи и бржи од старог

Агенције
Нови “ајфон 5” већи и бржи од старог

Сан Франциско - „Епл” је представио нови модел мобилног телефона „ајфон 5”, који има већи екран и ради брже од претходника, с очекивањем да ће овај апарат помоћи компанији да задржи примат у односу на конкуренцију из „Самсунга” и „Гугла”, преносе агенције.

„Ајфон 5” испунио је очекивања многих заљубљеника у технологију и технолошких аналитичара, али је донио недовољно изненађења да би „Еплове” акције значајније ојачале на берзи.

- Телефон није задивио зато што је све што данас видите резултат еволуције постојећих ствари. Мислим да су, ипак, учинили довољно да задовоље кориснике - изјавио је Мајкл Јошиками, директор компаније за управљање финансијским средствима „Дестинејшен велт менаџмент”, пренио је Ројтерс.

Директор „Епла” Тим Кук отворио је церемонију у Сан Франциску, а шеф маркетинга Фил Шилер представио је публици „ајфон 5” и његове нове могућности.

Апарат има четвороинчни „ретина” екран, бржи је у прегледању интернета преко 4Г бежичне мреже и лакши је за 20 одсто од претходног модела.

Акције „Епла” окончале су дан на берзи растом за 1,4 одсто, на 669,79 долара.

Продаја новог мобилног телефона у САД, Аустралији, Канади, Француској, Њемачкој, Хонг Конгу, Јапану, Сингапуру и Британији почиње 21. септембра.

Аналитичари очекују да ће само у септембру бити продато 10 до 12 милиона ових апарата.

Осим конкуренције у виду мобилних телефона компанија „Самсунг” и „Гугл”, у трку се укључио и „Мајкрософт”, који покушава да наметне свој оперативни систем „виндоус 8” за мобилне телефоне као алтернативу „андроиду” и „Епловом” оперативном систему.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана