Нове обавезе за произвођаче батерија, Европа тражи транспарентност

Танјуг
Foto: Илустрација

БЕРЛИН- Конзорцијум који стоји иза пројекта европског "пасоша за батерије", данас је први пут назначио како компаније које производе електрична возила, као и индустријски произвођачи батерија и акумулаторских батерија, треба да се припреме за нове европска правила.

Ово удружење је саопштило да ће, између осталог, подаци о саставу батерије, карбонском отиску или проценту батерије који се рециклира, морати да буду доступни јавности, преноси Ројтерс.

Ко год продаје батерију, биће одговоран за то да она садржи и "пасош за батерије" са траженим подацима, што значи да ће произвођачи електронских возила бити одговорни за батерије које су у возилима.

"Заинтересоване особе", које још нису прецизиране, ће моћи да имају увид у детаљније информације о саставу батерије и о томе како је раставити, додало је удружење.

Конзорцијум је додао да се још расправља на који начин ће се израчунавати карбонски отисак или проценат батерије који се рециклира и ко ће имати приступ којим подацима о батерији.

"Још нисмо све ријешили, али показујемо неке критичне тачке које је важно разматрати", рекла је програмска директорка конзорцијума Софи Херман.

Произвођачи батерија ће од 2024. морати да наведу карбонски отисак својих производа, а од 2027. ће морати да се усагласе са европским лимитима емисија угљен-диоксида.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана